8 Voordelen van een Tiny House

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/7c209bac-7467-4034-9476-98402951417b/Tiny%20House%20slak.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

De Tiny house movement is sterk aan het groeien in Nederland. Het begon een aantal jaren terug in de Verenigde Staten en kwam ongeveer twee jaar geleden naar Nederland. Sindsdien zijn er al meerdere gemeenten gaan experimenteren met Tiny House wijken en is er zelfs een eigen website voor de manier van wonen: TinyFindy.nl. Maar wat is er nou zo aantrekkelijk aan het wonen in een Tiny house? Hier geven we jou 8 redenen waarom het leven in een Tiny House interessant is. 

1. Goed voor het milieu en de omgeving

Tiny houses zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens heel goed voor het milieu. Tiny houses zijn namelijk vaak op zo’n manier ingericht dat ze geheel zelfvoorzienend zijn. Vaak zijn de huizen voorzien van zonnepanelen, een composttoilet en/of een regenwaterfilter. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden om het huis geheel zelfvoorzienend en milieuvriendelijk te maken. Daarnaast is er door het kleine oppervlak ook minder dat verwarmd moet worden en met goede isolatie zal er weinig warmte onnodig verloren gaan. 

De aanwezigheid van Tiny Houses in de omgeving zorgt ook nog wel eens voor een bewustwording bij andere mensen in de buurt en kan op deze manier dienen als inspiratie voor een toekomst van duurzaamheid en energieneutraal wonen. 

2. Een extra dosis vrijheid en rust

Een Tiny House geeft veel bewoners een nieuw gevoel van vrijheid en rust. Tiny Houses staan vaak ook midden in de natuur of dichtbij het strand. Wanneer de zon weer tevoorschijn komt is het een kleine moeite om heerlijk buiten te gaan zitten. 

Maar ook voor de mensen die liever in een drukke stad wonen en hier hun gevoel van vrijheid vandaan halen, kan een Tiny House een oplossing zijn. Er zijn namelijk al een aantal Tiny Houses gespot op locaties in grote steden en gemeenten als Nijkerk, Wijchen, Nieuwegein, Den Helder, Middelburg, Zeewolde en Spijkenisse hebben al plannen voor Tiny House wijken. 

3. Neem genoegen met minder spullen

Een Tiny House heeft natuurlijk minder ruimte dan een gewoon huis. Dit betekent dat het verhuizen naar zo’n kleine container ook direct jou dwingt om spullen weg te doen. Niet al je spullen passen in een Tiny House. Maar dit hoeft echter geen nadeel te zijn. Vele bewoners van een Tiny House zeggen namelijk dat zij minder spullen nodig te hebben. Kijk eens naar alle spullen in jouw huis! Gebruik je echt alles, of heb jij ook veel overbodige spullen die jij net zo goed weg zou kunnen doen? 

4. Meer vrije tijd

Je zou het niet direct verzinnen, maar een Tiny House kan zelfs zorgen voor meer vrije tijd! Je bent immers veel sneller klaar met het schoonmaken van je huis, waardoor je meer tijd overhoudt voor leuke dingen. Daarnaast heb je minder uitgaven en zul je dus ook minder moeten werken om alles te kunnen betalen. 

5. Lagere kosten en minder schulden

Er is minder dat je moet inrichten, verwarmen, beveiligen, etc. En dit zorgt er allemaal voor dat je woonkosten veel lager zullen uitvallen dan bij een normaal huis. De prijs van een Tiny House ligt meestal tussen de 40.000 en 60.000 euro. Nu denken wij niet dat iedereen dit gewoon op zijn spaarrekening heeft staan, maar voor een huis is het toch een relatief laag bedrag, wat resulteert in een lagere hypotheek en minder schulden! Je maandelijkse kosten liggen veel lager en misschien houdt je aan het eind van het jaar wel meer geld over voor een mooie vakantie. Aan de andere kant is het wonen in een mooi, zelfvoorzienend Tiny House midden in de natuur op zichzelf ook al een beetje vakantie… 

6. Bevorderd de doorstroom op de huizenmarkt

Deze movement bevordert ook nog eens de doorstroom op de huizenmarkt. En dat is op dit moment heel hard nodig. Braakliggend terrein in steden kan namelijk worden ingezet als standplaats voor Tiny Houses en op deze manier worden deze terreinen en gebieden ook veiliger en aantrekkelijker. Bovendien zijn deze woningen ideaal voor al die starters op de huizenmarkt die nu zoveel moeite hebben om een huis te vinden. 

7. Multi-inzetbare functionaliteit

Tiny Houses zijn multi-inzetbaar. Ze zijn niet alleen geschikt voor kleine gezinnen om in te wonen, maar kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Zo kan een Tiny House functioneren als vakantieverblijf, mantelzorgwoning of eventueel een gastenverblijf! 

8. Bijna eindeloze mogelijkheden

En zoals er vele mogelijkheden zijn voor het gebruik van een Tiny House, zo zijn er ook vele mogelijkheden tot het bouwen van een Tiny House. Zo kan de basis van de woning beginnen bij een bouwkeet, een ‘pipowagen’ of een stacaravan. Op dit moment is er nog niet op grote schaal de mogelijkheid om een Tiny House te bestellen of te kopen, maar moet je toch echt zelf gaan bouwen. Maar het idee is zo aantrekkelijk dat er inmiddels al een website is, speciaal voor het vinden van jouw Tiny droomhuis: TinyFindy.com. 

Ben jij helemaal om en wil je zo snel mogelijk je troep weggooien en wegtrekken in een klein huisje in de bossen van Nederland? Of liever op een verborgen locatie ergens in een stad? Kijk dan op TinyFindy.com of bekijk hier onze top 10 leukste en meest inspirerende Tiny Houses in Nederland voor inspiratie. 

Delen: