Prefab huizen vergroten de kansen op de woningmarkt

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/9de5b40b-c4a8-4a97-b114-83799310092d/adriana-carles-630580-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Met de huidige problemen van de huizenmarkt wordt gekeken naar prefab woningen om het tekort aan woningen in Nederland op een snelle manier op te lossen. Maar is een prefab woning niet zo’n standaard kartonnen huisje die even snel in elkaar wordt gezet? Kun je niet beter kiezen voor een traditioneel gebouwd huis dat je kan aanpassen aan jouw wensen en verder kan uitbreiden? Veel mensen hebben een verkeerd beeld van wat een prefab woning is en daarom leggen we het hier even uit. 


Geprefabriceerde (prefab) woningen

Bij het bouwen van een prefab woning worden zoveel mogelijk onderdelen van het huis van te voren gefabriceerd in de fabriek. Wanneer de onderdelen klaar zijn worden deze vervoerd naar de locatie waar het huis wordt gebouwd en wordt alles in een korte tijd in elkaar gezet. 

Niet alle onderdelen van een prefab woning kunnen van te voren worden gemaakt. Zo moet op de bouwgrond wel een fundering voor het huis worden aangelegd. Doordat een deel van te voren is vastgelegd, maar niet alles, kun je het huis nog wel aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Een prefab huis hoeft dus helemaal niet zo standaard te zijn als vele mensen denken. 


Snel, efficiënt en goede kwaliteit

Een van de voordelen van een prefab woning is dat het huis snel gebouwd is. Hierom worden prefab woningen ook al een tijdje genoemd als oplossing voor het woningtekort in Nederland. Het meeste werk wordt in de fabriek gedaan, waarvan sommige onderdelen ook in massaproductie kunnen worden gefabriceerd. Hierdoor hoeven alle onderdelen vervolgens alleen nog in elkaar te worden gezet. 

Doordat de bouwperiode op de locatie maar kort is, staat het huis niet lang open in de regen en wind. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de woning beter intact blijft. Zo kan de woning droog, schoon en snel opgeleverd worden. 


Traditioneel vs. prefab

Vele mensen kiezen liever voor een traditionele woning, omdat deze vaak makkelijk verbouwd of aangepast kunnen worden aan persoonlijke voorkeuren, terwijl een prefab woning vaak wordt gezien als een standaard woning. 

Er zijn echter genoeg bouwbedrijven van prefab woningen die jou de keuze geven om het huis aan te passen aan jouw persoonlijke smaak. Hoewel er inderdaad vaak wordt gewerkt met een standaardmodel kun je vaak nog genoeg aanpassingen maken aan dit model. Ook bieden veel bouwbedrijven de optie om de prefabwoning later uit te breiden wanneer gewenst. 

Door de efficiënte bouwmanier en de manier waarop de materialen worden gemaakt is een prefab woning vaak goedkoper dan een traditioneel huis. Echter, wanneer je de prijslijst van de prefab woning ontvangt van het bouwbedrijf controleer dan altijd goed welke prijzen er bij zijn inbegrepen. 

Niet altijd is het vervoer van de materialen inbegrepen. Ook de bouwgrond van het huis staat vaak niet op de prijslijst. Wanneer je hier geen rekening mee houdt vanaf het begin kan dit achteraf behoorlijk tegenvallen. Toch wordt over het algemeen ervaren dat het bouwen van een prefab woning goedkoper is dan een traditionele woning. De materialen zijn namelijk goedkoper en de bouwperiode is ook zeker korter. Dit kan een hoop stress schelen!


Bezichtigen kan!

Omdat een prefab woning vaak een semi-maatwerk en voorgebouwd huis is, heb je vaak de mogelijkheid om het huis van te voren te bezichtigen en te bekijken. Vaak bekijk je dan de standaard woning of het standaard model voor een huis. Vanuit dit model kun je vervolgens, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, extra (slaap)kamers toevoegen en het huis verder inrichten zoals jij wilt. 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: