Alles over zonnepanelen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/e7d05ad9-ad59-427e-8e51-a84225039f8b/Alles_over_zonnepanelen_-_Promodomo-min.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Alles wat je wilt weten over zonnepanelen

Zonnepanelen: we hebben er allemaal weleens van gehoord en misschien ken je zelfs mensen in je omgeving die er al gebruik van maken. Tegelijkertijd is het echter lang niet altijd duidelijk hoe die zonnepanelen nou precies werken en wat het je kan opleveren. Denk jij na over de aanschaf van zonnepanelen, maar heb je nog niet op een rijtje wat er bij komt kijken? Lees dan snel verder!

Hoe het werkt

Zonnepanelen ‘leven’ op zonlicht. Dit licht wordt omgezet in elektriciteit. Doordat je zelf energie opwekt, dalen je energiekosten. Hoeveel je uiteindelijk bespaart hangt van meerdere factoren af. Zo spelen de oriëntatie, hoeveelheid schaduw, dakhelling en type paneel een grote rol. Als algemene stelregel geldt dat je de investering binnen zeven jaar terugverdient.

Waar moet je bij de aanschaf van zonnepanelen op letten

1. Schaduw

Hoe minder schaduw, hoe beter de energie-opwekking. Klinkt logisch, toch? Zorg er daarom altijd voor dat je het zonnepanelensysteem in verschillende groepen verdeeld. Je kunt ook een ‘optimizer’ aanschaffen voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Dit kost je alleen wel extra.

Een optimizer is een soort intelligent kastje dat je onder je zonnepaneel plaatst. Terwijl normaal gesproken de opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door het zwakste zonnepaneel, zorgt een optimizer ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk maximaal wordt gebruikt. 

Dit is vooral handig wanneer sommige zonnepanelen op bepaalde momenten van de dag in de schaduw vallen of vervuild zijn. Dan zou dat betekenen dat je energie-opbrengst van al je zonnepanelen zou dalen. Maar met een optimizer heeft de schaduw of vervuiling van één zonnepaneel dus geen effect op de andere zonnepanelen. . 

2. Soorten panelen

Mono- en polykristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in veel verschillende vormen. De meest verkochte zijn de kristallijnpanelen. Je kunt daarbij kiezen uit de mono- of polykristallijn versie. Het eerste type is over het algemeen wat duurder, maar levert meer stroom per vierkante meter op. 

Veel mensen verkiezen mono zonnecellen, gezien de donkere, bijna zwarte kleur van de kristallen. De mono zonnecellen vormen samen een mooi zwart vlak op je dak. Dit wordt vaak verkozen boven de poly zonnecellen. Deze hebben namelijk vaak een blauwe kleur waarbij de kristallen zichtbaar kunnen worden. 

Het verschil in de kwaliteit tussen een mono en poly zonnepaneel is minimaal. Waar een mono zonnepaneel het beter doet met direct licht, doet een poly zonnepaneel het juist beter met indirect licht. In Nederland verschilt dit zo weinig, dat het er bijna niet toe doet. 

Wel een aardig verschil tussen de twee is het verschil in prijs, dat ongeveer 10% kan zijn. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak goedkoper, omdat mensen deze ook minder mooi vinden. 

Vind je een goede prijs-kwaliteitverhouding vooral belangrijk? Dan kun je de blauwe polykristallijnpanelen overwegen. 

Dunne film zonnepanelen

De laatste jaren is er een nieuwe techniek in opkomst als het gaat om zonnepanelen. Dit worden zogenaamde dunne film zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen lijken het meest op de monokristallijne zonnepanelen, vooral omdat deze in het zwart zijn gerealiseerd. Dunne film zonnepanelen zijn er ook weer in twee vormen, de CIS en CISG varianten. 

In tegenstelling tot de kristallijne zonnepanelen, die uit meestal zestig zonnecellen kunnen bestaan, bestaat een dunne film zonnepaneel echter maar uit één zonnecel.

Flexibele zonnepanelen

Je kunt ook flexibele zonnepanelen kopen. Deze buigzame panelen kunnen een goede optie zijn, maar het rendement is iets lager dan bij de kristallijnpanelen. Tenzij er relatief weinig zonlicht is, dan leveren deze je juist weer meer op!

Als je kijkt naar de efficiëntie van flexibele zonnepanelen tegenover mono- of polykristallijne zonnepanelen, dan gaan de flexibele zonnepanelen het nog niet winnen. Maar een flexibel zonnepaneel biedt echter wel andere nuttige voordelen. 

Flexibele zonnepanelen kan je vaak oprollen, ze zijn licht, op vele plekken in te zetten en buigzaam. Deze vorm van zonnepanelen wordt vooral veel ingezet op boten, caravans, vrachtwagens en campers, omdat zware kristallijne zonnepanelen op zo’n plek vaak niet praktisch of handig is. 

Daarnaast kun je ook over flexibele zonnepanelen heen lopen, omdat ze minder kwetsbaar zijn dan andere zonnepanelen. Dit is vooral erg handig voor mensen die het dek van hun boot willen versieren met zonnepanelen. 

Ondanks dat flexibele zonnepanelen qua efficiëntie dus nog achterlopen op mono- of polykristallijne zonnepanelen of dunne film zonnepanelen, hebben ze toch hun voordelen waardoor deze keuze voor sommige mensen beter uit kan pakken. 

Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw huis, woonboot, auto of misschien tuin, hangt dus vooral af van jouw specifieke wensen en natuurlijk ook van de zonnepaneel geschiktheid van de plek waar jij van plan bent om zonnepanelen te plaatsen. 

Huis huren 

Wil jij zelf energie opwekken en een lagere energierekening, maar heb je gekozen voor een huis huren en ben je niet de eigenaar van de woning? Zorg dan dat je goed voorbereid naar de huiseigenaar stapt. Laat hem of haar concreet zien wat de investering oplevert. Je huiseigenaar zal dan eerder bereid zijn om deze manier van duurzame energie opwekken serieus te overwegen.

Hoeveel je uiteindelijk zult besparen op je energierekening door het inzetten van zonnepanelen verschilt dus enorm. Het beste inzicht in wat het voor jou oplevert is door een offerte aan te vragen bij een gespecialiseerd bedrijf of misschien door het na te vragen bij een van je buren die wellicht al zonnepanelen heeft geplaatst. Daarnaast kun je gemakkelijk op Promodomo bij jouw woning zien of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen. Dan ben je alvast weer een stap verder naar een duurzame woning.

 Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: