Een nieuw energielabel: de ecowaarde

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/fc99dabe-2df1-4c87-80a4-0fd7012bf85e/Ecowaarde%20banner.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Klachten over huidige energielabel

Er is veel kritiek op het huidige energielabel van een woning. Zo geeft het te weinig informatie over de staat van een huis, biedt het geen inzicht in eventuele maatregelen om de woning energieneutraal of aardgas-vrij te maken en is er twijfel over de nauwkeurigheid. Dus wat is eigenlijk het voordeel van het huidige energielabel?


Vastgoedjournaal meldde afgelopen maand dat het steeds gebruikelijker is bij geldverstrekkers om korting te geven op hypotheekrente wanneer een woning een groen energielabel heeft. Dat klinkt voordelig, maar hoe kom je als woningeigenaar aan zo’n groen energielabel? En wat zegt zo’n groen energielabel uiteindelijk over jouw woning?


Vanwege al deze onduidelijkheid pleit Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaars, voor een ‘duurzaamheidslabel’. Dit moet meer inzicht geven in eventuele maatregelen voor woningen. Maar hoe dit duurzaamheidslabel precies wordt bepaald en door wie is eigenlijk nog niet duidelijk. 


Er is een groot verschil in het aantal mogelijkheden voor verduurzaming tussen woningen. Maar ook een verschil in de kosten. Zo kan het voorkomen dat een woning met een huidig energielabel A of B misschien wel meer investeringen zal moeten doen om een woning energieneutraal of aardgas-vrij te maken dan een woning met energielabel C of D.


Het ecowaarderapport

Om duurzaamheid te stimuleren en woningeigenaren meer inzicht te geven in de mogelijkheden is er nu het ecowaarderapport. Dit rapport is ontwikkeld door Altum.AI en Promodomo om verduurzaming en transparantie op de woningmarkt te vergroten en verbeteren.


De ecowaarde van Altum.AI en Promodomo laat zien hoeveel jouw woning waard kan zijn wanneer alle verduurzamingsmaatregelen zijn genomen. Daarnaast biedt het rapport een lijst met alle mogelijke verduurzamingsmaatregelen, maar ook de kosten van deze maatregelen en de besparing die het kan opleveren in de komende jaren. 


Met het ecowaarderapport ontdek je niet alleen jouw huidige energielabel, maar ook welk energielabel jouw woning zou kunnen hebben!


Bekijk hier hoe een woningwaarde wordt berekend. 


Het ecowaarderapport maakt het makkelijker voor particulieren, maar ook voor bedrijven, om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en limieten van een woning. Ontdek hoeveel jouw woning waard zou kunnen zijn en vraag vandaag nog een ecowaarderapport aan.

Delen: