Actuele hypotheekrente

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/d549efe9-9783-470f-8461-1f7ce87cb615/chris-liverani-552649-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Variabele, vaste en actuele hypotheekrente.. Lees er hier alles over! 

Heb jij je droomwoning gevonden en wil je een hypotheeklening aanvragen? Dan kun je kiezen of je jouw hypotheekrente vastzet, of dat je juist voor een variabele vorm of combinatie van beide gaat. De keuze baseer je onder andere op de actuele hypotheekrente en de toekomstverwachting. 


Rente hypotheek: ga je voor vast of variabel?

De rente op jouw hypotheek hangt onder andere af van de vorm waar je voor kiest. Zo is de variabele hypotheekrente gekoppeld aan de marktrente. Dit betekent dat als deze laatste stijgt, je automatisch meer rente betaalt. Maar andersom geldt natuurlijk hetzelfde: bij een dalende marktrente, betaal je minder hypotheekrente. Daarnaast berekenen hypotheekverstrekkers vaak een opslag bovenop die marktrente. Dit doen ze om kosten te dekken. Tijdens de looptijd zijn ze vrij om deze opslag te wijzigen. 

Vaste hypotheekrente biedt je meer zekerheid. Gedurende een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar, betaal je dezelfde hypotheekrente. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Dit stukje zekerheid koop je echter wel af: deze vorm is namelijk iets duurder dan de variabele hypotheekrente.


Actuele hypotheekrente

Om een goede keuze te maken, kijk je allereerst naar de actuele hypotheekrente. Op dit moment bevindt die zich op een laag niveau, al stijgt deze momenteel voor het eerst sinds tijden weer licht. Als je denkt dat de hypotheekrente de komende jaren zal stijgen, is het verstandig om de rente nu vast te zetten. Maar ook je persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol als je geld gaat lenen en een maximale hypotheek met nhg wilt afsluiten. Kun je het je veroorloven om iets meer risico te nemen, of ga je liever voor zekerheid? Denk daar van tevoren goed over na en win bij twijfel altijd advies in van een hypotheekadviseur.


Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: