Je huis laten printen met een 3D printer. Science fiction of realiteit?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/fef6c948-e225-4c77-9d0f-ee4700388771/derek_1_web.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Je huis laten printen met een 3D printer. Science fiction of realiteit?

Stijgende huizenprijzen, een toenemend woningtekort tot 2020, niet genoeg nieuwbouw, een steeds grotere vraag naar gekwalificeerd bouwpersoneel waaraan niet kan worden voldaan en wereldwijd 1.2 miljard mensen zonder goede huisvesting. Het ziet er dus niet goed uit voor de huizenmarkt. 

Gelukkig zijn er ook al een heleboel mensen bezig met oplossingen voor deze problemen. Zo wordt er gekeken naar bouwen in het groen van Nederland, kortere opleidingen voor jongeren die de bouw in willen en… 3D-geprinte huizen! 

Hoever zijn we al met het 3D printen van huizen en wat is er allemaal al gerealiseerd? Omdat alle ontwikkelingen soms lastig te volgen zijn, hebben we hier een tijdlijn gemaakt van allerlei projecten rondom 3D-geprinte huis.


2006

In 2006 begon de Italiaan Enrico Dini aan zijn project D-Shape. Dit is één van de eerste 3D-printers die ook grote constructies zoals huizen kan printen. Hoewel het project dus al 12 jaar geleden begon, kwamen de eerste berichten over geprinte huizen van de D-Shape pas uit 2012.


2012

DUS Architecten is een Nederlands architectenbureau dat begon met 3D-geprinte huizen in 2012. Zij ontwikkelde samen met Ultimaker de KamerMaker, een enorme 3D-printer die is gemaakt om tijdelijke en permanente huisvesting te creëren van gerecyclede materialen. Op dit moment is DUS Architecten met meerdere projecten bezig, waaronder een geprint grachtenpand in Amsterdam. Ondanks dat dit project al in 2012 van start ging, is er eigenlijk weinig duidelijkheid wanneer dit grachtenpand klaar zal zijn. 


2014

Waar Nederlandse architecten graag de tijd nemen voor kwalitatief goede huizen en constructies, daar gaat het in China allemaal net even iets sneller, gericht op efficiëntie. Mede door deze houding maakte het bedrijf WinSun in 2014 het eerste 3D-geprinte flatgebouw in Suzhou, vlakbij Shanghai, met wel 6 verdiepingen. Het appartementencomplex heeft in totaal maar zo’n 140.000 euro gekost. 

Maar al voor de bouw van deze constructie had WinSun zich al eerder bewezen. Het Chinese bedrijf had namelijk al eerder dat jaar 10 huizen in één dag geprint. Door de focus op snelheid en efficiëntie zijn deze huisjes klein en simpel en die kosten maar 3.500 euro per stuk. 


2015

Ook de Italianen zijn druk bezig met de nieuwste technologieën op het gebied van 3D printen. In 2015 presenteerde de fabrikant WASP hun 3D printer: ´Big Delta´. Het werd ‘s werelds hoogste 3D printer met een hoogte van 12 meter. De machine moet bestuurd worden door twee mannen, maar kan in een zeer korte tijd en tegen lage kosten grote constructies maken. Het doel van de Big Delta is, onder andere, om hem in te zetten in rampgebieden waar snel behoefte is aan wederopbouw en huisvesting. 


Foto 'Big Delta': 3ders.org


2016

De laatste jaren gebeurd er steeds meer en gaan de ontwikkelingen steeds sneller. In mei van dit jaar stond er in Dubai een geprint kantoorgebouw van 250 vierkante meter, voorzien van elektriciteit, water en airconditioning. Dubai heeft gezegd dat ze in 2030 wereldleider willen zijn op het gebied van 3D-printen in de bouwsector, medische producten en consumptiegoederen. Het kantoorgebouw dat dit jaar voor dit doel is gerealiseerd was gemaakt door het Chinese bedrijf WinSun dat al eerder is genoemd. 

In december van 2016 tekenden Dubai voor een samenwerking met het Amerikaans gevestigde bedrijf Cazza Construction Technologies om in de regio nog meer 3D geprinte constructies neer te gaan zetten. De projecten van Cazza Construction Technologies moeten arbeidskosten met 90% gaan verminderen door de 3D technologie in Dubai en omliggende gebieden. Bij de plannen in Dubai hoort ook een 3D-geprinte skyscraper. 

Ook werden er in dit jaar grote stappen gemaakt in de ontwikkelingen van de Nederlandse 3D-printing markt. Zo tekenden de gemeente Eindhoven en de TU/e op 24 oktober 2016 een intentieverklaring om een 3D-geprint huis zo snel mogelijk in Eindhoven te bouwen. In 2017 was er in Eindhoven al een 3D-geprinte brug gerealiseerd, maar voor de huizen moet de Universiteit eerst nog de financiering regelen. 


2017

Al in December 2016 kondigde Apis Cor en PIK aan dat zij bezig waren met een project in de stad Stupino in Rusland. Het geprinte huis werd gerealiseerd in Maart 2017. Maar met alle gebouwen en constructies die er al door de jaren heen zijn gebouwd is het niet meer het ‘eerste geprinte huis’ te noemen. Dit huis is echter wel wat geavanceerder dan de simpele huisjes van WinSun, aangezien het huis in Stupino zes kamers heeft en brandwerend is. Het is de bedoeling dat dit huis vijftig jaar meegaat en het heeft zelfs al een klimaatbeheersingssysteem. 


2018

In Austin, Texas staat sinds maart van dit jaar een prototype van een geprint huis, gemaakt door New Story en ICON. New Story is een non-profit organisatie dat zich richt op internationale huisvesting en het bestrijden van het dakloosheid in de hele wereld. Zij hebben al meer dan 800 huizen gebouwd in Haïti, El Salvador, Bolivia en Mexico om betaalbare huisvesting te realiseren voor mensen die moeite hebben om een ‘normaal’ huis te betalen. Nu is New Story een samenwerking aangegaan met ICON, een constructie technologiebedrijf om, wederom in El Salvador, een gemeenschap te bouwen van 100 geprinte huizen. Het huis in Austin, Texas is het prototype van de huizen die hier gebouwd moeten worden. Beide bedrijven hopen dat het project in Salvador zal dienen als een model dat kan worden geëxporteerd naar ontwikkelingslanden om op deze manier hoge kwaliteit huisvesting te kunnen bieden over de hele wereld.

Het bouwen begint later dit jaar en het is de bedoeling dat families hierheen kunnen verhuizen in het derde kwartaal van 2019. 

Ook Frankrijk is inmiddels meegegaan met de trend. In het Franse Nantes staat een 3D-geprint huis klaar voor de eerste bewoners. Het doel van deze woning, gebouwd door de Universiteit van Nantes, was om een voorbeeld te zetten voor het goedkoper en groener bouwen van huizen. 


Helaas kunnen we niet alle ontwikkelingen hier neerzetten, aangezien er continu nieuwe ontwikkelingen zijn. Dit is dan ook vooral een selectie van een aantal grote ontwikkelingen op het gebied van het 3D printen van huizen. Er komen helaas nog een heleboel problemen kijken bij deze technologie en het zal nog wat tijd kosten voordat dit ons huizen probleem oplost.

Delen: