6 Tips om Duurzamer te Wonen Voor Beginners

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/c6f0862a-6283-4b64-bc21-c25c1dc052e3/earth-3289810_960_720.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

6 Tips om Duurzamer te Wonen 

Je huis verduurzamen klinkt altijd als een heel goed plan. Er wordt vaak gezegd dat het kostenbesparend is, dat het goed is voor onze gezondheid en als we eerlijk zijn vinden we het allemaal leuk om tegen anderen te kunnen zeggen dat we duurzaam leven en denken aan de toekomst van ons milieu. Maar waar we moeten beginnen of wat we nóg meer kunnen doen is vaak voor veel mensen onduidelijk.

Voor de mensen die geen idee hebben waar ze moeten beginnen met hun huis duurzaam te maken en hoe je duurzamer kan leven hebben we een paar tips op een rijtje gezet. Laten we beginnen met een paar simpele manieren die iedereen zonder al te veel moeite, zonder al te veel geld en zonder al te veel kennis kan doen.

1. Vervang je lampen door LED lampen

Een LED lamp verbruikt slechts 10% van de hoeveelheid energie die een halogeen- of gloeilamp gebruikt. De Light Emitting Diode (LED) techniek van de LED lamp zorgt er namelijk voor dat er bijna geen warmte verloren gaat en dat al het licht één kant op gaat. Dit verhoogt de efficiëntie van de LED lamp en hoe de lamp met energie omgaat.

Daarnaast hebben LED lampen een hele lange levensduur van ongeveer 30.000 branduren, wat gelijk staat aan 10 jaar lang elke dag 8 uur de lamp aan. Een ander voordeel van de efficiëntie van de LED lamp is dat deze lampen niet heel heet worden. Dat betekent nooit meer je hand per ongeluk verbranden aan de lamp!

2. Zet apparaten uit die je niet nodig hebt!

Duurzamer wonen kan zo simpel zijn als het verwijderen van een stekker uit een stopcontact. Er zijn vele manieren om apparaten eerder uit te zetten wat op de lange termijn enorm veel energie kan schelen. Zo kun je de verse koffie in een thermoskan gieten zodat het koffiezetapparaat het niet langer warm hoeft te houden en uit kan. En vergeet ook niet de lampen uit te zetten wanneer je een kamer verlaat als laatste.

Stel de helderheid van je schermen wat lager. Bij een download kan het beeldscherm zelfs helemaal uit! Een lage helderheid zorgt weer voor langere batterijduur en dus hoeft die stekker minder vaak het stopcontact in.

Vergeet ook niet de opladers uit het stopcontact te halen wanneer er eigenlijk allang geen apparaten meer aan hangen.

3. Duurzame instellingen voor je cv-ketel

Normaal staat de cv-ketel ingesteld op de comfort-stand voor warm water. Maar wat veel mensen niet weten is dat je jouw cv-ketel ook kunt instellen op eco-/economy stand. Hoewel het iets langer zal duren voordat er warm water uit je kraan zal komen, waardoor er misschien iets meer water weg zal lopen voor niets, helpt de eco-stand van je cv-ketel wel degelijk voor het milieu en voor een lagere rekening. Daarnaast, als je echt helemaal geen water wilt verspillen, kun je altijd het koude water opvangen dat je anders weg laat lopen om het later alsnog te gebruiken voor bijvoorbeeld een kopje thee!

Sommige cv-ketels bieden daarnaast ook de 'slimme stand' waarbij de warmtewisselaar alleen warm wordt gehouden op momenten dat jij veel warm water gebruikt. Deze slimme stand is een soort middenweg tussen de eco-stand en comfort-stand in, maar is alleen effectief bij mensen met een redelijk consistent leven en tijdsindeling.

Maar ook zonder 'slimme stand' kun je slim stoken en toch nog veel geld besparen. Dit kan door kleine aanpassingen die je zelf kunt doorvoeren. Zo kun je de kamertemperatuur 1 graad lager zetten. Een klein verschil dat 7% op je jaarlijkse stookkosten kan besparen volgens de Consumentenbond.

Ook kun je de thermostaat, een uur voordat je weggaat of voordat je naar bed gaat, lager zetten. Op die momenten hoeft je huis namelijk niet erg warm te zijn, immers, je merkt het toch niet als het een paar graden kouder zou zijn. Zeker bij een goed geïsoleerd huis zal het verschil niet erg groot zijn aangezien de kamer niet snel zal afkoelen, maar toch bespaar je energie(kosten). Echter, laat je kamers niet te veel afkoelen. Wanneer je je ruimtes namelijk te veel laat afkoelen heb je een grotere kans op condens en schimmelproblemen. En dat wilt natuurlijk niemand.

Daarnaast is het slim om alleen te stoken in ruimtes die je ook daadwerkelijk gebruikt en warm wilt houden. Je kan zelfs de deuren dicht doen om warmte in deze kamers langer vast te houden.

4. cv installatie waterzijdig laten inregelen

Waterzijdig regelen houdt in dat je de doorstroming van de radiatoren regelt. Ook dit kan je gemakkelijk zelf doen. Door de warmteverdeling tussen radiatoren beter te regelen kun je het gasverbruik verminderen met 10 tot soms zelfs 20 procent. Je kan de watertoevoer regelen door aan de (voet)ventielen van de radiator te draaien om zo de watertoevoer te vergroten of te verkleinen.

waterzijdig regelen gaat over de verhouding tussen het water dat de radiator instroomt en het water dat terug naar de cv-ketel stroomt. De optimale verhouding is 0,8, dus wanneer 80 procent van het water dat de radiator instroomt ook weer terug naar de cv-ketel stroomt. Natuurlijk kun je deze verhouding ook 0,9 maken, of zelfs nog hoger, door het voetventiel nog verder dicht te draaien, maar hoe groter de verhouding wordt, hoe minder warmte de radiator aan de kamer zal afgeven.

5. Haal groen je huis in

Naast het feit dat planten goed staan in je interieur en je huis kunnen opvrolijken, is het ook nog eens een duurzame vorm van decoratie. Je meubels, vloerkleed of je schoonmaakmiddelen kunnen allemaal de lucht in je huis vervuilen. Hoewel vaak onzichtbaar, heeft dit wel degelijk een effect op je leefomgeving. Zeker aangezien mensen vaak veel tijd binnenshuis spenderen is het belangrijk dat je jouw huis fris en gezond houdt.

Door (duurzame) planten in je huis te halen kun je op een simpele, goedkope manier de lucht in je huis zuiveren. Planten zuiveren namelijk, net als bomen, de lucht om hen heen door de CO2 te vervangen door zuurstof. Het is daarnaast bewezen dat planten in je huis kunnen zorgen voor rust, productiviteit en betere prestaties.

Planten zijn dus natuurlijke luchtverfrissers en het enige dat je hoeft te doen is ze neer te zetten in je huis en ze af en toe wat water geven.

6. Douche eens wat korter!

Ja, de douche is heerlijk, relaxend en werkt geweldig om je gedachten tot rust te laten komen. Er is ook weinig mis met douchen, behalve dat het heel veel water en energie kost. Warm water kost namelijk 50 keer meer energie dan koud water! Een korte douche is veel milieuvriendelijker dan die dagelijkse halfuur-durende douche/therapie-in-onze-gedachten sessies.

Maar kort douchen is nog best een sport. Zeker voor de dames die vaak niet alleen even alles moeten wassen, maar vaak ook gebruik maken van een scrub, een haarmasker, een crèmespoeling, conditioners…

Heb je er echt moeite mee om snel uit de douche te stappen of vergeet je vaak de tijd? Zorg dan dat je een soort timer of wekker hebt die je verteld wanneer je alweer lang genoeg onder de douche staat. Zet dan een wekker op vijf minuten. Of spreek met jezelf af dat je na één nummer van je afspeellijst stopt. Ook handig is het om 's ochtend gewoon wat langer te blijven liggen in bed om vervolgens een power douche te nemen. Even vlug erin en er snel weer uit. Meer tijd heb je dan niet!

Als je echt heel erg van lang douchen houdt kun je ook nog kiezen voor multitasking. Tijdens het douchen kun je namelijk gemakkelijk even je tandenpoetsen. En terwijl je conditioner intrekt kan je natuurlijk ook gewoon de rest van je lichaam wassen!

Bewust kiezen voor een duurzamer leven hoeft dus helemaal niet veel moeite of geld te kosten. Een paar kleine plantjes, even de instellingen van de cv ketel aanpassen en de lichten uitdoen wanneer je weggaat. Welke van deze manieren gebruik jij al om duurzamer en milieubewuster te wonen? Of heb jij nog andere tips om duurzamer te leven? Laat het ons weten via social media!

Delen: