Energielabel aanvragen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/f02dedd3-c1c6-4006-b442-48bd374eae23/Energielabel_berekenen.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Energielabel aanvragen: hoe doe je dat?

In Nederland hebben alle woningen een voorlopig energielabel. Dat label moet sinds kort definitief worden gemaakt bij verkoop of verhuur. Maar hoe bereken je het energielabel? En wat houdt het in?

Over het energielabel

Er zijn in Nederland zeven verschillende energielabels, van A tot G. Een A-label betekent dat een huis super energiezuinig is; bij een G-label is er nog flink wat werk aan de winkel om de woning om te toveren tot een energiezuinige. Begin 2015 hebben alle woningeigenaren een energielabel ontvangen van de overheid, gebaseerd op onder meer het bouwjaar van een woning en het type woning. 

Het idee achter deze energielabels is dat mensen zich meer bewust moeten worden van de hoeveelheid energie die zij verbruiken. Het energielabel werkt dan als een aanmoediging om mensen meer inzicht te geven en meer te laten nadenken over de mogelijkheden om hun huis aangenamer en energiezuiniger te maken.

Het uiteindelijke doel hierachter is dat mensen op den duur ook energiebesparende maatregelen gaan nemen. Een zuiniger huis betekent immers een lagere energierekening, meer wooncomfort en ook nog eens minder CO-2 uitstoot. Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen - De kosten van de investering niet meegenomen... 

Verschillende energielabels

Een groen energielabel (label A of B) is niet alleen aangenamer voor je woningsituatie, het scheelt je ook enorm in de energiekosten. Gedurende 10 jaar kan het verschil met een woning met een energielabel F of G oplopen tot wel duizenden euro's! Dat is nog eens een voordeel!

Om deze reden kan het dus eigenlijk goedkoper uitpakken om een duurder, maar zuiniger huis te kopen. Hoewel het aankoopbedrag hoger zal zijn, betaalt dit zich terug in de energiekosten en de lagere investeringskosten die je zelf moet maken om de woning energiezuinig te maken. 

Ben je op jacht naar een nieuwe woning? Dan kun je een gunstig energielabel zeker op je lijstje met woonwensen bijschrijven. Een energiezuinig woonhuis is immers beter voor het milieu en beter voor jouw portemonnee! 

Definitief energielabel verplicht bij verkoop of verhuur

Bij de verkoop of verhuur van een woning is het verplicht om een definitief energielabel mee te geven aan de koper of huurder. Op deze manier kunnen beide partijen direct weten of een woning energiezuinig is of niet. 

Bij het niet leveren van een definitief energielabel bij verkoop of verhuur riskeer je een boete van maximaal 405 euro. En die prijs is niets vergeleken met de enkele tientjes die je er maar aan kwijt bent om het aan te vragen!

Het onderscheid tussen een voorlopig en definitief energielabel

Elke woning ontving in 2015 een voorlopig energielabel. Deze was geschat op basis van openbare gegevens uit het Kadaster, zoals type woning, de grootte van de woning, het bouwjaar en op basis van gegevens van vergelijkbare huizen. Met de combinatie van deze gegevens kan een inschatting worden gemaakt over de staat van een huis en de duurzaamheid van de woning. 

Ben je op zoek naar jouw eigen energielabel? Op Promodomo check je gemakkelijk het voorlopige energielabel van jouw woning! 

Een definitief energielabel kan afwijken van het voorlopige energielabel. Dit kan zo zijn doordat iemand bijvoorbeeld investeringen heeft gedaan aan zijn huis die nog niet bekend zijn bij de openbare gegevens. Daarom moet je bij de verkoop of verhuur van je woning het definitieve energielabel berekenen. Deze is vervolgens 10 jaar geldig. 

Energielabel aanvragen

Maar zo’n energielabel opvragen, hoe doe je dat eigenlijk?

Een energielabel berekenen gaat aan de hand van het woningtype, de verwarmingsinstallatie en de mate waarin de betreffende woning geïsoleerd is. Het is daarom handig een paar gegevens bij de hand te hebben. Na het ingeven van je postcode en huisnummer wordt het woningtype en bouwjaar automatisch bepaald. Kun je jouw woning niet vinden? Check dan via Kadaster of je woonhuis wel al zodanig geregistreerd staat. Bijzondere plekken als kerken of scholen die zijn omgebouwd tot woonhuizen, staan namelijk niet altijd goed geregistreerd.

Als je je huis gevonden hebt, is het tijd voor de rest van de vragenlijst. Zoek van tevoren uit hoe de cv-ketel en/of verwarming geregeld is. Als je een cv-ketel hebt, is het belangrijk te weten of die voor of na 1998 geïnstalleerd is. Bij verwarming wordt je om het type gevraagd, bijvoorbeeld een gaskachel of een warmtepomp. Daarnaast krijg je een vraag over de warmtebron voor het tapwater. Dat kan bijvoorbeeld een geiser of een elektrische boiler zijn. Als je een zonneboiler hebt scoor je flink wat punten. Daarmee zal je immers heel wat energie besparen. Tot slot wordt je tijdens het energielabel berekenen gevraagd naar de ventilatie. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende types. Mocht je daar niet uitkomen, neem dan contact op met de installateur of energiemaatschappij.

Het aanvragen van een energielabel kost enkele euro's tot enkele tientjes en kan via www.energielabelvoorwoningen.nl. Het aanvragen van het energielabel van je huis is gelukkig dus vrij goedkoop. 

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: