Hoe zit het met de kosten van een aardgasvrije toekomst?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/d3e7c23d-74ae-417f-becf-adb49a89d719/bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Wie betaalt de kosten voor aardgasvrij wonen?

De kosten voor woningeigenaren

Hoeveel kost het nou om je huis klaar te maken voor de gasloze toekomst? Waar moet je allemaal in investeren en waar haal je het geld vandaan? 

Hoeveel het precies kost om je huis gasloos te maken hangt af van je woning. Een monumentaal pand zal een ander kostenplaatje hebben dan een doorzonwoning. Ook het bouwjaar van een huis zal een grote impact hebben op de kosten voor gasloos wonen. 

Volgens MilieuCentraal is de meest voorkomende woning in Nederland een rijtjeshuis uit de jaren 70 in een ‘bloemkoolwijk’. Om dit soort woningen klaar te maken voor een gasloze toekomst moet rekening worden gehouden met ongeveer 40.000 tot 50.000 euro per huis. Dit zal na ongeveer 25 jaar terug kunnen worden verdiend. Wel een leuk voordeel hiervan is dat je huis op de markt meteen duizenden euro’s in waarde kan gaan stijgen. 

Een dak vol zonnepanelen van tien stuks kost ongeveer 4.500 euro. Wanneer je je cv-ketel laat vervangen door een warmtepomp krijg je een rekening van ongeveer 11.000 euro. Daarbij komt nog kijken dat vele huizen goed moeten worden geïsoleerd. Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. De kosten hiervoor kunnen uiteenlopen van 900 tot 6.500 euro. Ondanks de subsidies en belastingvoordelen voor vergroening en verduurzaming, is het dus vooral de mensen met hogere inkomens die hiervan kunnen profiteren. 

De precieze kosten per huis zijn dus lastig te bepalen. Verwacht wordt dat veel woningeigenaren deze extra kosten van het ombouwen naar een gasloze woning niet zelf kunnen betalen. Daarnaast zijn de kosten voor woningeigenaren ongelijk verdeeld. Mensen met een laag inkomen zullen waarschijnlijk voor hogere kosten komen te staan dan mensen met een hoog inkomen, vanwege het verschil in huizen die deze inkomensgroepen kunnen betalen. De overheid zal met behulp van subsidies het mogelijk moeten maken voor woningeigenaren om de switch te maken. 

De kosten voor de overheid

Maar naast deze subsidies voor woningeigenaren zal het de overheid nog veel meer geld gaan kosten terwijl de inkomsten verminderen. Het Groningse gas leverde Nederland door de jaren heen bijna 300 miljard euro op. De afgelopen jaren was de gaswinning goed voor 2 miljard euro aan baten voor de overheidskas. In de komende jaren zal dit teruglopen tot 0 euro, waardoor de overheid dus jaarlijks 2 miljard euro gaat mislopen. 

Daarnaast zal er minder vennootschapsbelasting vanuit de Nederlandse Aardolie Maatschappij naar de schatkist stromen.

Wanneer we van aardgas af willen in Nederland, zal er een vervangende energiebron voor moeten komen. Er is de mogelijkheid om gas uit andere landen in te kopen en Groningen is niet het enige gasveld in Nederland. Maar als we echt duurzamer willen leven en willen investeren in de toekomst, zullen we alternatieven moeten bedenken. 

Zo kan de overheid investeren in windmolens, stadswarmte en duurzame warmtepompen. 

Lees hier meer over de alternatieven voor aardgas. 

De overheid zal moeten betalen voor de kosten die burgers met minder geld of eigenaren met een moeilijk te verduurzamen woning niet te betalen zijn. Woningbouwcorporaties moeten het voortouw gaan nemen met de omschakeling van wonen zonder gas. Omdat deze corporaties kunnen lenen tegen aantrekkelijke tarieven is dit haalbaar, maar wederom met financiële hulp van de overheid. 

Schadeherstel en versteviging

Daarnaast zijn er nog de kosten van het schadeherstel en versteviging van de Groningse huizen die zijn beschadigd door de aardbevingen. Deze kosten worden wel zo laag mogelijkheid gehouden. Zo worden oudere plannen voor versteviging aan de kant geschoven met het excuus dat het niet meer zo dringend is nu de gaswinning binnen een aantal jaar snel zal dalen. De verwachting is dat hiermee ook de kracht van de aardbevingen zullen afnemen. 

Banen komen en banen gaan...

En bij al deze kosten komt nog dat er een heleboel directe en indirecte banen gaan verdwijnen in zowel de gaswinning als in onderhoudsbedrijven en leveranciers. 

Maar er zullen ook nieuwe banen bijkomen. Alternatieven voor aardgas moeten verder worden ontwikkeld, technieken zoals de warmtepomp moeten worden geavanceerd, huizen moeten worden omgebouwd, worden geïsoleerd. Dit betekent allemaal weer nieuwe banen en veel werk. 

De precieze kosten en precieze inkomsten van dit besluit worden niet vrijgegeven en zijn lastig in te schatten. Dat het veel gaat kosten is onbetwistbaar. Maar waar het geld vandaan moet gaan komen is nog niet duidelijk uitgelegd.

Delen: