Iedereen kan nu duurzaam wonen met behulp van deze leningen!

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/dd630881-5c00-4178-8b15-036a410dbada/ibrahim-rifath-789914-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Aan het verduurzamen van je woning zitten eigenlijk alleen maar voordelen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar verbetert ook jouw wooncomfort en zorgt voor een lagere energierekening. Helaas kan niet iedereen het betalen om zijn of haar woning te verduurzamen.  


Verduurzaming van de woningen in Nederland wordt steeds belangrijker. Vooral omdat Nederland moet voldoen aan de Europese doelstellingen. Deze doelstellingen houden in dat gemeenten hun CO2-uitstoot met minimaal 30% moeten hebben verminderd in 2020. Maar om dit te bereiken zullen zowel particuliere woningeigenaren als woningeigenaren van appartementencomplexen zich moeten inzetten in het verbeteren van huizen en het verminderen van onnodige CO2-uitstoot. 


Duurzaam wonen is niet goedkoop. Het is een investering die lang niet iedereen zomaar kan maken. Zonnepanelen zijn niet goedkoop en niet iedereen heeft de mogelijkheid om elk jaar wat geld te besparen voor een toekomstige investering. Om particuliere woningeigenaren toch te stimuleren om duurzamer te wonen zijn er in Nederland een aantal manieren om de financiering rond te krijgen. 


Energiebespaarlening

Ten eerste is er de energiebespaarlening die iedereen kan afsluiten bij Het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening is opgezet door Het Nationaal Energiebespaarfonds, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), de Rabobank, ASN Bank, Rijksoverheid en het CEB. 

Met een energiebespaarlening kun je lenen tot €50.000 om energiebesparende maatregelen te treffen voor jouw woning. Daarmee kun je gemakkelijk je woning isoleren of die oude cv-ketel vervangen. Of misschien nog interessanter: met 50.000 euro koop je gemiddeld al tien zonnepanelen! Daarmee verminder je meteen je energierekening en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. 


VvE Energiebespaarlening

Speciaal voor leden van de Vereniging van Eigenaren - die dus niet vallen onder particuliere woningeigenaren - is er ook de optie van de Vve Energiebespaarlening. Deze lening maakt het mogelijk voor eigenaren van bijvoorbeeld een appartementencomplex om het gebouw milieuvriendelijk en duurzamer te maken. 

Ook hier geldt dan natuurlijk dat het wooncomfort van de appartementen zal stijgen en de energierekening uiteindelijk zal dalen. 


Duurzaamheidslening

De energiebespaarlening is op landelijk niveau, maar ook op gemeentelijk niveau zijn er een aantal opties om de financiering rond te krijgen. Een daarvan is de duurzaamheidslening. Vaak vallen de lasten van deze duurzaamheidslening - maar ook die van de energiebespaarlening - weg in de verlaagde energierekening die volgt door verduurzaming aan de woning. 

Voor de duurzaamheidslening gelden bepaalde voorwaarden. Welke dat zijn verschillen per gemeente en deze zijn vaak gemakkelijk terug te vinden op de website van de gemeente. 

Ook heeft de duurzaamheidslening een eigen rentetarief, los van de normale rentetarieven voor leningen. Het rentetarief wordt vastgesteld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze rente kan nog wel eens veranderen, maar wanneer de lening wordt afgesloten wordt de rente van het SVn van dat moment gebruikt voor de gehele looptijd van jouw lening. Dat betekent dus geen onverwachtse of vervelende rentestijgingen midden in de looptijd!



Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: