Wanneer is een pelletkachel een goede optie?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/3a58f169-1371-4b6e-be7c-b038b9c70881/michael-shannon-474807-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Allemaal leuk en aardig dat duurzaam wonen en milieuvriendelijke energie, maar wat is nou een goede manier om dit te doen? Zonne-energie kennen we allemaal en de meeste mensen hebben al gehoord van de warmtepomp. Maar er is ook nog zoiets als de pelletkachel. Hoe milieuvriendelijk is dit? Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van verwarmen?


Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een ‘volautomatisch gestuurde verbrandingskachel’. Om het makkelijk te houden: het is een kachel die eruit ziet als een houtkachel, maar die met moderne technieken aan de binnenkant een hoger rendement weet te bereiken. Een ander verschil is dat een pelletkachel geen hout verbrand, maar houtstaafjes, ook wel pellets of korrels genoemd. 

Met één pelletkachel kan je ook één kamer in je huis verwarmen. Hiervoor is gelukkig wel een oplossing: de pelletkachel-cv. Deze is dan aangesloten op je radiatoren waarmee je vervolgens je gehele huis kunt verwarmen. 

Naast de pelletkachel heb je ook een pelletketel. Deze verwarmt niet de lucht zoals de kachel doet, maar verwarmt het water in je huis voor bijvoorbeeld een lekkere warme douche. 


Wat zijn pelletkachel korrels?

Zoals we al zeiden is een pelletkachel een kachel die brandt op pellets. Deze pellets zijn eigenlijk kleine staafjes hout van zaagsel, snippers en schoon resthout uit de houtindustrie. Allemaal stuk voor stuk biobrandstoffen. 

Pellet is eigenlijk een ander woord voor korrel. Dus eigenlijk draait een pelletkachel op houtkorrels. Hierom wordt het ook wel eens houtkorrel kachel genoemd. 

Maar pellets kunnen ook gemaakt worden van pulp van maïs, of soja en er wordt ook geëxperimenteerd om pellets te maken van bermgras. Dit zijn allemaal vormen van biobrandstoffen wat een beter alternatief is voor fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen raken namelijk een keer op, biobrandstoffen hebben hier geen last van - zolang we nog bossen blijven planten, in ieder geval. 


Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

Een pelletkachel heeft, zoals alles, zowel voor- als nadelen. Dus ook die zetten we hier even voor je op een rijtje. 


Milieuvriendelijk?

Een pelletkachel is milieuvriendelijk in de zin dat er enkel gebruik wordt gemaakt van biobrandstoffen, in plaats van fossiele brandstoffen. Een pelletkachel gebruikt geen aardgas en biedt de mogelijkheid tot CO2-neutraal stoken. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat de pelletkachel minder vervuilend is dan aardgas en met het hoge rendement gaat er ook weinig warmte verloren. Hierom stellen vele dat de pelletkachel een milieuvriendelijk alternatief is. 

Er zijn echter wel wat kanttekeningen te maken bij deze stelling. Bij de verbranding van pellets komt namelijk fijnstof vrij. Nu kan dat op kleine schaal niet veel kwaad, maar op grote schaal kan dit schadelijk zijn voor onze gezondheid en die van het milieu. Vooral in een dichtbebouwde omgeving is het dan niet ideaal als heel veel mensen een pelletkachel zouden aanschaffen. Dit zou leiden tot heel veel fijnstof in de lucht en schade aan de gezondheid en het milieu van die buurt. 

Heb jij al een pelletkachel aangeschaft? Daar is niets mis mee. Eén pelletkachel op zich is niet heel erg schadelijk en is juist goed. Het is immers nog steeds beter dan een cv-ketel die loopt op aardgas! Want daar willen we natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. 


Programmeerbaar

De meeste pelletkachels zijn programmeerbaar. Dit zorgt ervoor dat jij makkelijk een week of dag programma kan instellen op de kachel, waardoor je precies kan reguleren wanneer jouw woning verwarmd moet zijn en wanneer de kachel uit kan. 


Hoog rendement

Het hoge rendement van de pelletkachel zorgt ervoor dat jij voordelig kunt stoken. De gemiddelde pelletkachel heeft door de optimale verbranding een rendement van 90%. Dit betekent dat gemiddeld genomen de pelletkachel maar tien procent van de warmte verlies. 


Goed voor slechte isolatie

Wanneer je in een buitengebied woont in een ouder huis met slechte isolatie, kan een pelletkachel een goede oplossing bieden. Oude huizen in afgelegen gebieden kunnen namelijk vaak moeilijk op een warmtenet worden aangesloten vanwege de afstand, maar ook omdat er dan teveel warmte verloren gaat door de afstand. 


Opslag

Een nadeel is wel dat een pelletkachel een flinke capaciteit aan (droge) opslag van pellets nodig heeft en dat het reservoir regelmatig moet worden bijgevuld. Een pelletkachel is dan op kleine schaal geen probleem, maar het is niet de ideale oplossing voor het gehele land in onze zoektocht naar alternatieven voor aardgas. 


Geld

Veel mensen vragen zich af of een pelletkachel duurder is dan een gewone kachel. Over het algemeen kun je stellen dat een pelletkachel duurder is dan een gas- of houtkachel. Dit komt vooral omdat de techniek in de pelletkachel complexer is. 

Aan de andere kant is een pelletkachel erg zuinig door het hoge rendement en de relatief goedkope biobrandstof die het gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat de kosten van de aanschaf worden teruggewonnen over een langere periode door het geld dat je bespaart in het gebruik. 


Hoe zit het met de subsidie voor een pelletkachel?

Vanwege de Investeringssubsidie duurzame energie, afgekort als ISDE, is het mogelijk om een subsidie te krijgen voor de aanschaf van een pelletkachel. Maar ook bij een pelletketel, zonneboiler, warmtepomp of biomassaketel is er een kans dat u subsidie krijgt van de overheid. Aan welke voorwaarden voldaan moet worden om recht te hebben op deze subsidie kun je hier vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Delen: