Aantal huizenkopers onder de 25 jaar stijgt fors

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/976e7e03-7b2c-4e2f-8270-4ff67bf0bf87/Jongeren-koopwoningen.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Jongeren tot 25 jaar kopen vaker een woning

Er melden zich steeds meer starters op de woningmarkt. Dit kwartaal was er een flinke stijging zichtbaar van jongeren tot 25 jaar die een woning kochten. En dat is opvallend te noemen. Eerste huizenzoekers hebben het in de huidige markt namelijk helemaal niet zo makkelijk. Het hoe en waarom lees je hier! 

Meer starters op woningmarkt

Er komen steeds meer starters op de woningmarkt. Zo is in het tweede kwartaal van 2017 het aantal huizenkopers in de leeftijdscategorie tot 25 jaar met maar liefst 85 procent gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dit is een flinke stijging, en ook nog eens een opvallende. Voor starters is het kopen van een huis namelijk moeilijker dan voorheen.

Jongeren die een huis kopen

Eenvoudig is het niet. Je bent startende op de arbeidsmarkt en wilt zo graag een eigen huis kopen. En dan loop je tegen allerlei beperkingen aan. De hypotheekregels zijn strenger dan voorheen en er is sprake van woningmarktkrapte. Vooral bij starterswoningen is het aanbod beperkt en de concurrentie flink. Vind dan nog maar eens een geschikte woning! Veel starters stellen het kopen om deze redenen dan ook uit. Het gevolg daarvan is dat het aantal starters in de leeftijd van 25 tot 35 al enige tijd afneemt. Waarom is er dit kwartaal dan toch een stijging onder starters op de woningmarkt zichtbaar?

Regio: betaalbaar en populair

Volgens De Hypotheker komen deze jongeren vooral uit de regio zelf. Zo is de toename vooral waarneembaar in Overijssel en Gelderland. Woningen in de regio zijn betaalbaarder ten opzichte van de Randstad en de huizenprijzen stijgen hier minder snel ten opzichte van steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Het is dus logisch dat juist deze woningen populair zijn onder de jonge huizenzoekers. Die hebben immers minder kapitaal en kunnen geen hoge hypotheek afsluiten. Ook lijken jonge starters vaker financiële steun van hun ouders. Bovendien brengen ze vaker eigen spaargeld in.

Gunstige hypotheekrente

De markt veranderen doe je natuurlijk niet zomaar, maar het goede nieuws is dat de hypotheekrente nog steeds erg laag is. Dat betekent dat je tegen een lage rente een hypotheek kunt krijgen. Wil je weten wat je kunt lenen? Je hypotheek berekenen is dan de eerste stap.

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog > 

Delen: