Appartementen hebben het zwaar in de woningmarkt

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/70bb3383-e5a5-4417-9c36-fef4db004cd5/dresden-115553_1920.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Het aantal woningen dat wordt verkocht daalt. Dat is duidelijk. Door de hoge, en nog steeds stijgende, huizenprijzen zijn er steeds minder mensen die een huis kunnen kopen. 


Van alle woningtypen heeft het appartement het het zwaarst te verduren. Het aantal verkochte hoekwoningen daalde met bijna 15 procent en de vrijstaande woningen met 14 procent. Maar het aantal verkopen van appartementen lag maar liefst 19 procent lager dan een jaar eerder. 

De cijfers van andere woningtypen vindt in dit nieuwsbericht van NU.nl.


De daling in de verkoop van appartementen komt waarschijnlijk doordat de prijsstijging, die de woningmarkt al maanden in zijn greep houdt, het hoogst is onder appartementen. De prijzen van appartementen zijn namelijk met ruim 16% gestegen. 


De grootste reden dat vele mensen vaak voor een appartement kiezen is vanwege de lage kosten. Een appartement is vaak goedkoper dan een huis, je betaalt minder belasting en je hebt minder energiekosten. Maar met de prijsstijgingen verdwijnen deze voordelen steeds meer naar de achtergrond en focussen mensen meer op de nadelen van deze vorm van wonen. Nu ook een appartement niet meer ‘goedkoop’ is, heeft deze vorm van wonen ineens wel wat vervelende nadelen die het bij steeds meer mensen winnen van de voordelen. 


Lawaaierige buren

Met een appartement heb je te maken met buren. En buren kunnen lawaai maken. Niet al je buren zullen voor overlast zorgen en tot op zekere hoogte is hier ook best mee te leven. Maar zeker in grote appartementsgebouwen is er het risico dat er ergens in de buurt een vervelende/chagrijnige/onwetende buurman of buurvrouw zit die op de verkeerde momenten vervelende of luidruchtige geluiden door het gebouw verspreid. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten wanneer je even rustig tv wilt kijken, een boek lezen of gewoon thuis wilt uitrusten na een lange werkdag. 


De vereniging van mede-eigenaren

Bij het kopen van een appartement wordt je automatisch ook lid van een vereniging van mede-eigenaren. Elke mede-eigenaar heeft het stemrecht in de algemene vergadering, waarin alle zaken worden besproken die voor de bewoners van gemeenschappelijk belang zijn. Maar ondanks je stemrecht, ben je nog steeds afhankelijk van de meerderheid. Waar je in je eigen huis het alleenrecht hebt (gezin even niet meegerekend), daar zal je bij een appartement toch mee moeten gaan met de meerderheid van de stemmen. Of dit nu in jou voordeel of nadeel is. 


Kleine ruimte

Voor starters of bachelors een voordeel, maar voor (toekomstige) gezinnen een ramp: een appartement is, in vergelijking met een andere vorm van wonen, klein. Voor veel mensen is een appartement een goede manier om te beginnen op de woningmarkt. Maar wanneer je wilt gaan samenwonen en een kinderwens hebt, is de kans groot dat de ruimte simpelweg te beperkt is. In dat geval is een woning wat verder buiten de stad toch al snel een betere optie. 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief, of volg ons via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: