Code Rood op de Woningmarkt

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/6baab2ec-70eb-41c4-9c9e-5dbbcc2d41ab/elijah-o-donell-603766-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Nico Rietdijk, voorzitter van de branchevereniging van bouwers en ontwikkelaars, spreekt van code rood op de woningmarkt. De doelstelling van 75.000 nieuwe koop- en huurwoningen op jaarbasis kan niet worden gehaald. Hiervoor hebben bouwers en ontwikkelaars simpelweg te weinig geld, locaties, medewerkers en tijd. 

50.000 extra bouwvakkers nodig

Om de doelstelling van 75.000 nieuwe woningen te kunnen halen zijn er volgens Fries Heinis, directeur van Bouwend Nederland, minimaal 50.000 nieuwe bouwvakkers nodig. Maar naast het probleem van de stijgende loonkosten voor bouwvakkers, zijn er simpelweg ook te weinig mensen die het vak in gaan. 

Er komen op dit moment te weinig bouwvakkers van school om te voldoen aan de vraag. Daarnaast haken een aantal mensen altijd af tijdens de interne opleiding tot bouwvakkers. 

Ook zijn er nog bouwvakkers die tijdens de crisis waren ontslagen en elders werk hadden gezocht. Er was nog de hoop dat deze bouwvakkers terug zouden keren naar hun oude beroep nu de crisis voorbij is en de vraag naar professionele bouwvakkers zo hoog is. Echter, volgens cijfers van het CBS blijkt dat maar 15% van deze mensen terugkeert. 

Een tekort aan bouwlocaties

Naast het tekort aan bouwvakkers heeft de branche ook nog eens te maken met een tekort aan bouwlocaties. Vele gemeenten ervaren nog steeds een angst van de vorige crisis. Hierom worden er minder bouwgronden uitgegeven. Projectontwikkelaars hebben dus maar beperkt aantal locaties waar zij de 75.000 woningen kunnen bouwen. 

Volgens Désiree Uitzetter, directeur van gebiedsontwikkelaar BPD, wordt dit probleem ook deels veroorzaakt door de vele regels die er zijn gemaakt na de crisis. Hierdoor wordt het uitgeven van bouwgronden nog meer bemoeilijkt. 

Het probleem van het geld

Zowel de verkoopprijzen van huizen, als de bouwprijzen stijgen oncontroleerbaar hard. Zo worden bouwmaterialen en de loonkosten voor bouwvakkers steeds meer. Projecten wordens steeds duurder om te realiseren. 

Daarnaast blijven de huizenprijzen nog steeds stijgen door het overgrote woningtekort. Starters krijgen het steeds lastiger en als dit nog lang doorgaat zal de starter uitsterven in de Randstad. 

Volgens hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft is dit proces al begonnen. Zo zegt hij dat je nauwelijks een huis kunt vinden in de Randstad onder de twee ton. Om dit te betalen moet je gemiddeld €50.000 per jaar verdienen. Een bedrag dat in feite niet binnen het startsalaris valt. Er zullen maar enkele zijn die dit daadwerkelijk kunnen betalen. 

Wat zijn de oplossingen?

Er zijn wel een aantal oplossingen te bedenken en er worden al een aantal experimenten uitgevoerd om het succes van deze ideeën te testen. Zo is Texel als eerste gemeente op grote schaal aan de slag gegaan met prefab woningen. Komend najaar moeten daar 100 tijdelijke sociale huurwoningen komen. 

Steeds vaker kiezen woningcorporaties voor alternatieven. Een andere oplossing is te vinden in tijdelijke woningen. Tijdelijke woningen zijn goedkoop en snel leverbaar. Daarnaast zijn ze verplaatsbaar en nemen ze weinig ruimte in beslag. Dit sluit aan bij de huidige trend die heerst waarbij veel mensen kleiner willen wonen om op die manier meer verbonden te zijn met hun omgeving. 


Alle hoop is dus nog niet verloren, maar er klinken wel alarmerende berichten over de huizenmarkt vanuit alle hoeken. Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo, het laatste nieuws van de woningmarkt en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: