Huizenprijzen bereiken wederom nieuwe recordhoogte

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/9654392a-9d92-4e0e-924f-decea8510c0e/Amsterdamse%20huizen.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

De huizenprijzen hebben een nieuw record bereikt in Nederland deze maand. Nu is dit erg gunstig als je van hebt geïnvesteerd in vastgoed, maar voor de huizenmarkt zelf is het slecht nieuws. Zo meldt RTL Z: "De vorige piek lag in 2008, net voor het moment dat de huizenmarkt door de crisis in elkaar stortte." En dat wilt niemand nog een keer meemaken...


Huizenprijzen stijgen al 5 jaar

Het dieptepunt voor de prijzen lag in 2013 toen de gemiddelde huizenprijs 211.000 euro bedroeg. Vanaf dat moment zijn de huizenprijzen alleen nog maar gestegen. Mei is al elk jaar een maand geweest waarin de prijzen sneller stijgen. Afgelopen mei kostte een huis ongeveer 28 procent meer dan in mei 2013. 


Door deze stijging van de prijzen neemt het aantal verkochte woningen de laatste tijd juist af. We zijn al door de eerste vijf maanden heen van het jaar en vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zijn er 6,7 procent minder huizen van eigenaar gewisseld, een totaal van 86.609 woningen in 2018 tot eind mei. 


De gemiddelde verkoopprijs van mei 2018 - nieuwbouw huizen niet meegerekend - bedroeg 283.945 euro. Dit scheelt niet veel met het oude record van 2008 dat net hieronder lag, vlak voor de crisis. 


Grote verschillen in huizenprijzen tussen regio's

Daarentegen maakt het wel uit waar je besluit te gaan wonen in Nederland. Dit heeft namelijk een grote invloed op de prijs die je zult moeten betalen voor de woning. Zo betaal je in Groningen gemiddeld nog geen twee ton, terwijl Zeeland en Friesland gemiddeld al 10.000 euro hoger liggen dan Groningen. 

Maar een verschil van 10.000 euro tussen regio's valt op zich nog mee als je het vergelijkt met een woning in Utrecht of Noord-Holland. In Utrecht ligt het gemiddelde op 330.000 euro en in Noord-Holland op 360.000 euro! 


Heb je echt geld te veel, dan kun je nog gaan zoeken in Amsterdam. Daar ligt de gemiddelde huizenprijs namelijk op 440.000 euro. Helaas heb ik dat niet op mijn spaarrekening staan...


Niet genoeg huizen te koop

Er is een grote vraag naar woningen in Nederland, zeker bij starters, maar er staan niet genoeg huizen te koop om aan de grote vraag te voldoen. Dit overschot van de vraagkant is dan ook een van de redenen van de hoge huizenprijzen. ABN Amro waarschuwde al eerder voor forse stijgingen in de huizenprijzen door deze krapte. 


Door het aanbodgebrek en vraagoverschot staat de woningmarkt dus onder druk. En terwijl hier de huizenprijzen stijgen met 8 procent, is dat internationaal maar 4,6 procent. Het enige land waar de huizenprijzen nog harder stegen dan in Nederland was Ierland in 2017, volgens de ABN Amro. 


Vertrouwen daalt

Het is dan ook niet gek dat het vertrouwen in de woningmarkt aan het dalen is. Dat meldt Vereniging Eigen Huis op basis van de WoonIndex, die aangaf dat het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt met twee punten is gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. 


Wat veroorzaakt allemaal dit afnemend vertrouwen, naast de stijgende prijzen? 

Te eerste kunnen veel starters kunnen maar geen gunstig moment vinden om een woning te kopen. Daarnaast zijn er, zoals al gezegd, weinig huizen te koop. De vraagkant van de markt blijft het aanbod overstijgen. Dit is al een trend die doorzet sinds 2016. Daarbovenop komt nog dat als een starter eindelijk een woning heeft gevonden er nog vele strenge regels zijn voor huizenkopers waar ook starters zich aan moeten houden...


Alternatief: Gedeeltelijke woning verhuur

Er moeten dus alternatieven worden gevonden om starters tegemoet te komen en de huizenmarkt te blijven stimuleren. Volgens VBO Makelaar is 6 procent van de huidige huiseigenaren bereid om een deel van hun woning te verhuren voor extra inkomsten. Dit aantal stijgt naar 23 procent wanneer het gaat om het verhuren aan vrienden of familie. 

Dit verschil is niet gek. Wat de meeste mensen ervan weerhoudt om een deel van hun huis te verhuren is het verlies van privacy. Dit is voor mensen vaak minder erg wanneer het gaat om bekenden, zoals bij vrienden of familie. 


Win Flikweert meldde in een artikel van VBO Makelaar dat als 6 procent van 4,3 miljoen woningen in Nederland zouden openstaan voor gedeeltelijke verhuur van de woning, dit de woningmarkt 250.000 extra woonruimtes zou moeten opleveren. Dat staat gelijk aan een nieuwbouwproductie van ongeveer vier jaar! We zouden onze woonruimtes dus veel efficiënter en nuttiger kunnen indelen en zo veel meer mensen van een eigen woning kunnen voorzien. 


Andere alternatieven

Andere alternatieven voor starters zijn het ombouwen van leegstaande winkel- of kantoorpanden tot woonruimtes. Kantoorpanden hebben echter vaak niet een ideale locatie en daarnaast bieden deze woonruimtes minder privacy dan een gewoon eigen huis. 

Daarnaast is er ook altijd nog de optie voor starters om te kijken naar het wonen in een Tiny House, containerwoningen en verbouwde garages. Maar dit is lang niet voor iedereen een geschikte oplossing.


Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: