Prijsontwikkeling huizenmarkt

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/2c115d86-1364-40e6-9a06-ea27ba5e8418/Prijsontwikkeling_huizenmarkt_.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Prijsontwikkeling huizenmarkt: stijging zet verder door 

In de maanden april, mei en juni van dit jaar is de prijs van de gemiddelde verkochte woning wederom gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Er wordt maar liefst 9 procent meer betaald in vergelijking met een jaar eerder. Toch lijkt de grootste groei eruit te zijn. Hoe het precies zit met de prijsontwikkeling in de huidige huizenmarkt lees je in deze blog.


Trends in de huizenprijzen

De huizenprijzen van appartementen steken er met kop en schouders bovenuit. Kopers waren dit kwartaal zo’n 12 procent duurder uit dan in 2016. Twee-onder-eenkapwoningen waren 6 procent duurder; de prijs van tussenwoningen en vrijstaande huizen steeg met een percentage van 8. Bovendien stijgt de gemiddelde prijs van verkochte woningen in sommige steden ongekend hard. Zo ontvingen verkopers in Amsterdam 22% meer voor hun woning dan ze een jaar geleden zouden hebben ontvangen. Ook in Almere, Leiden, de Zaanstreek en een Zuidwest-Friesland waren de stijgingen fors. In drie regio’s daalde de woningprijs. Daar werd wel gelijk een groter aantal huizen verkocht.

Huiseigenaren zijn in de meeste gevallen dus flink in het voordeel. Zo is ook het aandeel woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht toegenomen met een percentage van 22,5. Door het gebrek aan het huizen te koop aanbod en de grote vraag zijn kopers gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. En het zijn niet alleen huishoudens die op zoek zijn naar nieuwe woningen. Er komen steeds meer particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn. Zij bieden vaak boven de vraagprijs en drijven de prijzen daarmee op. Kopers kunnen wel nog steeds profiteren van de lage hypotheekrente.


Toekomstverwachting

Hoe de prijsontwikkeling van de huizenmarkt er in de nabije toekomst uitziet is niet te zeggen. De eerder uitgesproken verwachting die de Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft gegeven blijft echter wel overeind: een prijsstijging van 6 a 7% van de gemiddelde koopwoning ten opzichte van 2016.

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog > 

Delen: