Waar je op moet letten bij het huren van een woning

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/0bc34808-b8e2-4526-9ef4-800ab602568d/jose-alonso-382321-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Ongeacht of je een woning huurt of koopt zijn er altijd dingen waar je op moet letten. Sommige dingen komen overeen en zijn belangrijk voor beide manieren van wonen. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tussen het huis en jouw werk, familie of vrienden. Welke faciliteiten zijn er in de buurt en hoe valt het zonlicht in het huis. Maar er zijn ook een aantal specifieke punten die aandacht vragen bij een huurwoning. 


Schoonmaken en onderhoud

Dit gaat vooral om het huren van een appartement. Appartementengebouwen hebben namelijk vaak een trappenhuis. Maar wie maakt het trappenhuis schoon? Verwacht de verhuurder dat jij dit doet? Moet je dit afspreken met andere huurders? Of regelt de verhuurder dit voor jou?

Wanneer er onderhoud moet worden gedaan aan een huurhuis hangt het vaak af van de situatie wie dit voor zijn rekening neemt. Kleine gebreken en mankementen moeten vaak door de huurder zelf worden opgelost en betaald. Denk hierbij aan het dagelijks onderhoud van de woning. Grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening van de verhuurder. Zorg wel dat hier duidelijke afspraken over zijn met jouw verhuurder. Zo voorkom je onverwachte problemen wanneer er iets kapot gaat. 


Huisdieren

De ene verhuurder vindt het geen probleem, de ander vindt het verschrikkelijk. Mensen met een huisdier - of de behoefte om later een huisdier te nemen - zullen in een huurwoning toch even met de verhuurder moeten checken of huisdieren zijn toegestaan. 

Vele verhuurders vinden huisdieren geen prettig idee. Als huurder heb je niet automatisch recht op een huisdier. Het is dan handig om afspraken over huisdieren vast te leggen in het huurcontract om zo misverstanden te voorkomen. Zorg dat beide partijen tevreden zijn met de afspraken in het contract. Houdt er wel rekening mee dat de huurder aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die aan de woning wordt toegebracht door het huisdier. 

Foto van: sarandy westfall


Energielabel

Een energielabel is vanuit de overheid verplicht. Niet alleen voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen. Maar behalve deze verplichting is het altijd handig om op de hoogte te zijn van de status van de huurwoning als het aankomt op de energie en duurzaamheid. 

Zo kan het heel erg schelen in de stookkosten in de koude Nederlandse winter of de woning enkel- of dubbelglas heeft. Ook belangrijk is het type CV ketel in de woning. Zo kan een HR ketel honderden euro’s per jaar schelen met een oude VR ketel. 

Deze gegevens zijn vooral belangrijk wanneer de huurprijs exclusief GWL is. Dan is de huurprijs namelijk exclusief gas, water en licht en komen deze kosten er dus maandelijks nog bij. In dat geval is het handig om te weten met wat voor bedragen je rekening moet houden. 


Veiligheid

Wanneer je een woning besluit te huren, moet je je hier wel veilig voelen. Daarbij is de omgeving waarin het huis zich bevindt een belangrijke factor, maar er zijn nog een aantal andere handige punten om rekening mee te houden. 

Heeft de begane grond bijvoorbeeld enkel- of dubbelglas? Enkel glas is namelijk makkelijk te breken en maakt de woning inbraak gevoelig. Hieraan gerelateerd is de staat van de sloten bij de deuren. Zijn deze nieuw of oud en verroest? Werkt het slot fijn en goed? 

Let ook op lekkages of vochtplekken. Wanneer je deze vindt is het handig om te controleren of de verhuurder van plan is om dit op te lossen of niet. Vochtplekken duiden vaak op een slechte ventilatie in het huis en een slechte ventilatie kan weer leiden tot schimmels of gezondheidsklachten. 


Maar het belangrijkste is natuurlijk altijd hoe jij je voelt in het huis. Kun jij jezelf daar zien wonen? Hoe is de sfeer in het huis en passen al je spullen erin? Huurwoning of koopwoning: het moet uiteindelijk toch als thuis gaan voelen. En dat is waarschijnlijk het belangrijkste waar je op moet letten bij het zoeken naar een huurwoning. Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: