De ontbindende voorwaarden: hoe werkt het?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/8f48f953-fe81-486d-8d8d-5e3f9b9917c8/rawpixel-665368-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Wanneer je een huis gaat kopen staan er in het voorlopig koopcontract bijna altijd ontbindende voorwaarden.  Deze voorwaarden maken de aanschaf van een nieuw huis net eventjes iets minder eng en geven extra zekerheid aan zowel de koper als de verkoper. Maar wat zijn die ontbindende voorwaarden precies en hoe werkt het? 


Volgens het juridisch woordenboek doet een 'ontbindende voorwaarde de verbintenis met het plaatsvinden van een gebeurtenis vervallen. Zolang de voorwaarde zich niet voordoet, loopt de verbintenis.'


Ontbindende voorwaarden in een voorlopig koopcontract

Bij het tekenen van een voorlopig koopcontract krijg je vaak drie dagen bedenktijd. In deze tijd kun je nog besluiten van de koop van het huis af te zien. Maar drie dagen is vaak te weinig tijd om de hypotheek voor het huis rond te krijgen. Daarom nemen veel mensen vaak in het voorlopig koopcontract een ontbindende voorwaarde op die stelt dat de koop van het huis niet doorgaat wanneer de koper de financiering niet rond kan krijgen. 


Er zijn ook nog andere voorbeelden van ontbindende voorwaarden bij de aanschaf van onroerende goederen. Dit wordt vaak gedaan om zowel de koper als de verkoper te beschermen tegen vervelende situaties. 


Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden die je in het koopcontract kan opnemen. Een veelvoorkomende is de al eerder genoemde voorwaarde dat je de financiering rond kan krijgen. Lukt het niet om de financiering op tijd rond te krijgen en als je dit kunt aantonen, bijvoorbeeld met een afwijzing van een geldverstrekker, dan kun je nog onder de koop uit komen. De bedenktijd van een voorlopig koopcontract is drie dagen, maar voor de ontbindende voorwaarden gerelateerd aan financiën worden vaak zes weken toegekend. Dit betekent dat je dan zes weken na het tekenen te tijd hebt om de financiering rond te krijgen. 


Een ander voorbeeld van ontbindende voorwaarden is een voorbehoud van bouwkundige keuring. In dat geval kun je nog onder de koop van het huis uit wanneer de bouwkundige keuring tegenvalt. Dit is vooral handig voor mensen die de bouwkundige keuring niet voor het voorlopig koopcontract hebben laten uitvoeren, maar dit nog wel willen. 


Een andere optie zou kunnen zijn om ontbindende voorwaarden op te nemen met betrekking tot de Nationale Hypotheek Garantie. Zeker wanneer de NHG belangrijk is voor jouw financiering is het handig om dit als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract op te nemen. 


Moeten er altijd ontbindende voorwaarden in het contract staan?

Nee. Officieel hoeft dit niet. Maar wil je na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract toch afzien van de koop, na de drie dagen bedenktijd en heb je geen ontbindende voorwaarden waar je aanspraak op kunt maken? Dan moet je vaak een waarborgsom of boete betalen. Normaal gesproken is dit 10% van de koopsom. Dit is helaas aardig wat geld, terwijl het opnemen van ontbindende voorwaarden in het koopcontract niets hoeft te kosten... 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de handigste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: