Huis kopen zonder spaargeld

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/6ea370da-85cb-4402-a883-54d0975ce094/bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

De regels voor hypotheekleningen zijn er de afgelopen jaren een stuk strenger op geworden. Omdat er een maximum is gesteld aan de hypotheeklening ten opzichte van de waarde van een koopwoning, kan je een lening voor alle kosten die met een nieuw huis gepaard gaan vergeten. Bovenop de koopsom komen namelijk ook altijd andere uitgaven. Je zult daarom afvragen: kan ik een huis kopen zonder spaargeld? We leggen het je in deze blog uit. 

Koopwoning zoeken

In 2017 kun je maximaal 101% van de woningwaarde lenen. In 2018 is dat niet meer dan 100% van de waarde. Omdat je naast de koopprijs ook nog met andere kosten te maken krijgt, is eigen geld dan erg handig en welkom. Denk bijvoorbeeld aan kosten koper 2017, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, of de makelaarskosten. Deze kostenposten kun je dus niet meer meefinancieren, in tegenstelling tot vroeger. Hou hier dus rekening mee als je een woning gaat kopen. 

Wat is er bij het ontbreken van eigen geld dan wél mogelijk?

Veel geldverstrekkers hanteren bij het afgeven van een hypotheek als marktwaarde de koopsom van een woning. Dan heb je geen extra speling. Er zijn echter ook banken die rekenen met de taxatiewaarde. En dat biedt perspectief als de taxatiewaarde hoger ligt dan de koopprijs van het betreffende huis. Daarnaast kunnen jouw ouders je misschien helpen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een lening, maar ook via een schenking. Bovendien is het een optie als zij zelf een huis kopen, en dat vervolgens aan jou verhuren. Samen een woning kopen kan natuurlijk ook!

Hoe eerder je weet wat je mogelijkheden zijn, hoe beter een koopwoning zoeken zal gaan. Hopelijk heeft deze blog je genoeg inzicht te geven op jouw vraag: kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

Delen: