Monumentaal pand te koop

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/03f8221c-9339-4753-b690-82cc64735bba/Monumentaal_pand_te_koop.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Monumentaal pand te koop: ja, ik wil!

Word jij enthousiast bij alleen al het lezen van de woorden “Monumentaal pand te koop”? En is wonen in een monument altijd al jouw droom geweest? Dan is deze blog jou op het lijf geschreven. Voordat je een bod uitbrengt is het namelijk goed om op de hoogte te zijn van alle feiten. Lees snel verder!

Een unieke monumentale woning kopen

“Kerk te koop”, “kasteel te koop”! Misschien heb je al een specifieke plek op het oog, maar het kan ook zijn dat je je nog oriënteert. Het is in ieder geval handig om te weten om wat voor monumentaal pand het gaat. Zo zijn er in Nederland rijksmonumenten en gemeentelijke en provinciale monumenten. Ook bestaan er panden die bepalend zijn voor het gezicht van de stad of dorp. Als jij een woning kopen gaat, is het goed om te weten met wat voor monumenttype je te maken hebt. Iedere soort brengt namelijk specifieke rechten en plichten met zich mee. De gids ‘Monumentaal Wonen’ is een handige wegwijzer die je alle benodigde informatie geeft. 

De financiering 

Monumenten zijn bijzondere plekken met een rijke historie. Daar hangt een prijskaartje aan. Ook is het onderhoud vaak kostbaar. Daarom loont het om, voordat je biedt op een monumentaal pand te koop, volledig op de hoogte te zijn van de staat van de woning. Daarnaast zijn er diverse gunstige financiële regelingen als je wilt restaureren. Het is dan gebruikelijk om de zogeheten Monumentenhypotheek af te sluiten. 

Wat mag er wel en niet?

Als eigenaar van een monumentaal pand heb je een vergunningplicht. Dit betekent dat de gemeente toezicht houdt dat jij je aan de regels houdt. Het is overigens onzin dat een schilderij ophangen vaak niet eens mag. Je kunt gerust kleine werkzaamheden laten uitvoeren. Wel is het in gesprek gaan met de gemeente altijd een goed idee. Maak ze deelgenoot van je plannen en bespreek de mogelijkheden.

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: