Voorlopig koopcontract huis

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/a9bc4408-58fd-477f-8b37-323c5ba0b7a3/pexels-photo-731082.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Voorlopig koopcontract huis: wat houdt het precies in? 

Bij het kopen van een woning teken je een voorlopig koopcontract. Voorlopig klinkt best vrijblijvend, maar het tegendeel is waar. Na de wettelijke bedenktijd zit je namelijk aan het contract vast. De enige uitzondering hierop zijn ontbindende voorwaarden. Hoe het precies zit met zo’n voorlopig koopcontract huis? Dat lees je in deze blog.

Een huis kopen

Bij een huis kopen krijg je altijd te maken met het voorlopige koopcontract. Nadat zowel de koper als verkoper hun handtekening hebben gezet, geldt er een bedenktijd van drie dagen. Minimaal twee van deze drie dagen moeten werkdagen zijn. Tijdens deze bedenktijd mogen kopers van de koop afzien, zonder opgaaf van reden. Daarna zit je aan de koopovereenkomst vast. De enige uitzondering die hierop geldt zijn de ontbindende voorwaarden. 

Wat houdt dat precies in?

Indien je de financiering onverhoopt niet rond krijgt, kun je op basis daarvan de koopovereenkomst ontbinden. Dat gebeurt in ieder geval aan de hand van één maar soms zelfs twee onderbouwde afwijzingen van hypotheekverstrekkers. Daarnaast kan dit alleen als je de ontbindende voorwaarden heel duidelijk in het contract hebt laten vastleggen. Anders riskeer je een fikse boete: een percentage van de koopprijs van het nieuwe huis. Zo’n boete betaal je ook als de hypotheekafwijzing volgt nadat de periode, zoals vastgelegd in de ontbindende clausule, is verstreken. Als koper draai je dan op voor 10% van de koopsom van de woning. Is de kans aanwezig dat je de financiën niet geregeld krijgt? Zorg er dan altijd voor dat dit binnen de gestelde termijn op papier staat. Zo loop je geen risico en bespaar je jezelf een hele hoop (financiële) ellende.

Naast het niet rond kunnen krijgen van de hypotheek, kun je een voorlopig koopcontract huis ook ontbinden als je geen Nationale Hypotheek Garantie krijgt. Een tegenvallende bouwtechnische keuring kan ook een reden zijn om van de woning kopen af te zien.

Delen: