Wat is de beste tactiek voor het bieden op een huis?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/a00c7521-fed7-4321-b1c6-1f5ca251efc1/Een_goede_tactiek_bieden_huis.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Die ene woning…. je bent helemaal verliefd. Het heeft alles wat je wilt, staat in de juiste buurt en je bent helemaal klaar om te verhuizen. Maar hij is nog niet van jou. Want je moet nog jouw openingsbod uitbrengen. En dat is nogal wat. Wat is nou een goede tactiek als je gaat bieden op een huis? We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. 

1. Woning kopen: het openingsbod

Een woning kopen begint met het doen van een openingsbod. Te laag zitten is geen goed plan, want dan riskeer je dat het huis naar een ander gaat; te hoog uitkomen evenmin. Niemand betaalt graag meer dan nodig had geweest. Daarom is het belangrijk om het volgende in je achterhoofd te houden:

Hoe lang staat het huis al te koop?

Wanneer een woning pas net te koop staat zal de eigenaar niet zo maar elk bod accepteren, maar er kritisch naar kijken. En dan kan een verkeerd ingeschat openingsbod met gemak worden afgewezen. Echter, wanneer het huis niet zo makkelijk verkoopt als in eerste instantie was verwacht en het huis al langer te koop staat zal een huiseigenaar sneller geneigd zijn om een bod te accepteren. Hoe langer de koopwoning op de markt is, hoe meer risico je kunt nemen bij het uitbrengen van een bod. 

Voor hoeveel zijn vergelijkbare woningen verkocht?

Is de vraagprijs reëel? Kijk en vergelijk in de buurt, zowel naar reeds verkochte als nog te koop staande woningen. Ook kun je de woningwaardes van de huizen in de buurt opzoeken op Promodomo. Zo heb je een beter beeld van de waarde van het huis dat je wilt kopen en wat een realistisch openingsbod zou kunnen zijn. 

Wat is de woningstaat?

Misschien verkeert het betreffende huis in slechte staat, en blijkt uit het bouwkundig rapport dat er verborgen gebreken zijn. Dit kan in je voordeel zijn bij het bieden op een huis. Daarom is het altijd slim om een bouwkundig rapport aan te vragen. Hier zijn vaak belangrijke kenmerken en eigenschappen van een huis in terug te vinden. 

Een professionele bouwkundige keuring kun je gemakkelijk regelen via de shop van Promodomo. Door deze keuring zal u de hoofdlijnen in beeld krijgen van de bouwkundige staat van uw woning, daarnaast zal u inzage krijgen in de kosten om uw huis in goede staat te brengen. 

Op welk bedrag wil je ongeveer uitkomen?

Weet van tevoren waar je uiteindelijk op uit wilt komen. Dat helpt je bij een slimme openingsbod strategie. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je straks een hogere prijs betaalt dan je in eerste instantie zelf had ingesteld als maximum. 

2. Hoeveel biedt je onder de vraagprijs?

Dat verschilt per woning. Bij het ene verkoophuis is 15% onder de vraagprijs redelijk, terwijl bij het andere huis 5% een absoluut maximum is. Wat een goed openingsbod is hangt af van zoveel verschillende factoren, dat het erg lastig is om een standaard bedrag of percentage te noemen dat je onder de vraagprijs kan zitten. Een aankoopmakelaar kan daarom uitkomst bieden. Zo sta je er niet alleen voor en is de kans groot dat je straks jouw droomwoning intrekt tegen een prijs die het huis waard is.

3. Denk na over de ontbindende voorwaarden

Op het moment dat je je tactiek bieden huis in praktijk brengt, kun je ook de ontbindende voorwaarden aan de verkoper doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan het overnemen van meubels of de vloer, maar ook aan verbouwingskosten. 

Wanneer je een voorlopig koopcontract tekent en heb je hierin de ontbindende voorwaarden niet opgenomen, dan zit je binnen drie dagen aan de koop vast. 

Ontbindende voorwaarden zijn vaak handig in gevallen waarbij je nog niet zeker weet of je de financiering rond gaat krijgen; wanneer het nog niet duidelijk is of je een Nationale Hypotheek Garantie kan afsluiten; of als je nog een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren. 

En wanneer je dan eindelijk over alles goed heb nagedacht, kun je je openingsbod uitbrengen in de hoop dat jouw droomhuis binnenkort van jou is! 

Heb jij je droomhuis nog niet gevonden? Op Promodomo kun je zoeken tussen alle woningen in Nederland op zoek naar dat ene huis dat perfect aansluit bij al jouw behoeften >> Promodomo woningen 

Delen: