Verbouwen of Verhuizen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/3447ab0d-5ebe-4adb-a038-4bb228860440/verhuizen%20of%20verbouwen.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Verschillende veranderingen in ons leven kunnen ervoor zorgen dat we met een kritische blik gaan kijken naar onze woonsituatie. Soms willen we meer ruimte creëren vanwege de komst van kinderen of de keuze om te gaan samenwonen met een partner. Een ander zal liever kleiner willen gaan wonen vanwege pensionering of kinderen die (eindelijk) het huis uit gaan. Maar wanneer je woonwensen veranderen en je besluit hier iets aan te doen volgt er vaak een lastige vraag: verbouwen of verhuizen? Beide opties hebben voor- en nadelen en elke situatie vraagt om een andere aanpak.

Verbouwen en verkopen brengt allebei stress met zich mee. Wanneer de verbouwing langer duurt dan je dacht kan je plots nog een paar weken extra in het stof zitten. Of wanneer je moet uitvinden hoe het werkt met de hypotheek meenemen of oversluiten bij een verhuizing. Voordat je gaat beslissen of je gaat verbouwen of verhuizen zijn er een aantal belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen. Met deze vragen kun je al erg ver komen in je beslissing. 

Specifieke woonwensen

De keuze voor een verbouwing of verhuizing komt meestal doordat het huis niet meer voldoet aan al je huidige of toekomstige woonwensen. Afhankelijk van jouw persoonlijke woonwensen zal de ene keuze beter uitpakken dan de ander. Zeker wanneer je nog tevreden bent met nog een groot deel van je huis en het gaat om één of twee ruimtes die je veranderd wilt hebben, is verbouwen een logische optie. Echter, moet je huis wel ‘open staan’ voor deze veranderingen. Een appartement op de vijfde verdieping van een flat is nou eenmaal niet geschikt voor de aanleg van een mooie achtertuin met hangmat en schuur. Daarnaast moet je bij verbouwen altijd rekening houden met vergunningen van de gemeente.

Wanneer het probleem niet bij het aantal kamers of de indeling van het huis ligt, kan het vanzelfsprekend zijn om te kiezen voor een verhuizing. Niet elke uitbreiding van je huis zal een vergunning krijgen van de gemeente en dan is verhuizen naar een groter huis een gemakkelijkere oplossing. Daarnaast wordt verhuizen steeds makkelijker gemaakt door Promodomo. Via onze website kunt u gemakkelijk een huis vinden dat wel voldoet aan uw nieuwe woonwensen.

De buurt of wijk

In wat voor buurt woon je momenteel? Wanneer je dichtbij je vrienden en familie woont kan het zo zijn dat je helemaal niet verder weg wilt gaan wonen. Misschien woon je wel in een wijk waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd en voel jij je helemaal thuis in de gemeenschap die er is gecreëerd. Bij een verhuizing zal je opnieuw je best moeten doen om bevriend te raken met die oude buurvrouw in de straat, die in eerste instantie niet begrijpt dat met jouw drukke tijdschema half elf ‘s avonds echt de enige tijd is om je woonkamer te stofzuigen! Verbouwen klinkt dan als een betere keuze. Tenzij er misschien een optie is om te verhuizen binnen jouw huidige wijk of buurt naar een nieuw huis dat wel aan je woonwensen voldoet.

Aan de andere kant kan verhuizen in sommige gevallen beter uitpakken. Wellicht is je huidige buurvrouw helemaal niet blij met jouw leefstijl en heb je dagelijks vermoeiende ‘meningsverschillen’. Ook wanneer je ver weg woont van familie, vrienden of werk en je elke dag veel tijd kwijt bent aan het heen en weer reizen is dichterbij gaan wonen een handig alternatief. Geen enkele verbouwing zal immers het adres van jouw huis gaan veranderen.

Budget, kosten en winst of verlies

Ook belangrijk om mee te nemen bij het maken van je keuze is het budget waar je toegang tot hebt. Verbouwen kan veel geld kosten, maar zal daarna wel de waarde van je huis laten stijgen. Het kan zo zijn dat je huis op dit moment niet geschikt is voor verkoop en een verlies zal opleveren. Door de verbouwing kun je de waarde van je huis verhogen, waardoor verkoop in de toekomst misschien voordeliger is dan directe verkoop.

Daartegenover, bij verhuizen moet er ook rekening worden gehouden met uitgaven die vaak over het hoofd worden gezien, zoals verhuis- en notariskosten. Dit hoeft niet een groot probleem te zijn wanneer je verwacht dat je een goede prijs krijgt voor het verkopen van jouw huis. Voor het komende jaar is dit beslist een mogelijkheid om te overwegen. Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorspellen namelijk verbluffende prijsstijgingen in de woningmarkt door de krapte op de huizenmarkt van de afgelopen perioden.

Stress, ruzie en relatieproblemen

Zowel een verbouwing als een verhuizing kan beide een grote test zijn voor je relatie. Belangrijk is om te blijven kijken naar alles dat jullie hebben bereikt. Kijk naar de dingen die al gelukt zijn, in plaats van naar de lange lijst van zaken die nog geregeld moeten worden. Met een goede planning, positieve houding en een goede samenwerking kan deze grote verandering de relatie tussen jou en je partner zelfs versterken.

De enige die de juiste keuze kan maken tussen verbouwen of verhuizen ben jij toch zelf. Ervaar jij toch te veel stress in het creëren of vinden van jouw ideale woning? Bij een verhuizing biedt Promodomo verschillende makelaarsdiensten aan waarmee jij wordt geholpen bij de verkoop van jouw huidige huis. En voor de waaghalzen die toch liever hun huis slopen, verbouwen en opknappen om er vervolgens achter te komen dat het allemaal niet zo makkelijk gaat als verwacht, zijn er gelukkig nog de klusprogramma’s van RTL!

Delen: