Alles over een taxatierapport

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/603ac0bf-c8d0-4ecd-8154-10eacb5bf3b1/Alles_over_een_taxatierapport_-_Promodomo.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Hoe komt een taxatierapport tot stand?

Een taxatierapport is een belangrijk document als je je op de huizenmarkt begeeft; of je nu koper of verkoper bent. Als je je huis gaat verkopen is het bijvoorbeeld handig om de waarde van je huis te weten. Zo weet je zeker dat je de prijsonderhandelingen goed ingaat. Daarnaast vraagt een bank om een gevalideerde taxatie op het moment dat je een hypotheek voor je toekomstige huis bij hen aanvraagt. Maar hoe komt zo’n taxatierapport eigenlijk tot stand en wat zijn de stappen die je zelf kunt ondernemen? 

Koopwoningen laten taxeren

Een taxatierapport wordt opgesteld door een gecertificeerde taxateur of gespecialiseerd makelaar. Bovendien kunnen geldverstrekkers om een NWWI gevalideerd taxatierapport vragen. Dit wordt opgesteld door het onafhankelijke en landelijke Nederlands Woning Waarde Instituut. Zij zorgen ervoor dat taxaties van koopwoningen volgens vaste richtlijnen worden gevalideerd. 

Bij een taxatie wordt er gekeken naar verschillende aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud, grootte en indeling van de woning, maar ook aan de bouwkundige kwaliteit. Daarnaast houdt een taxateur rekening met de marktsituatie: wat is de vraag en het aanbod in de omgeving? Ook is het gebruikelijk dat de taxateur het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid bij de gemeente opvraagt. Al deze info wordt in het taxatierapport opgenomen. Dat maakt het tot een compleet en waardevol document. Het is trouwens slim om je taxatieaanvraag op tijd te regelen. Houd er rekening mee dat het, na het moment van taxeren, gemiddeld een week duurt voordat je het taxatierapport in handen krijgt. 

Hoe zit het eigenlijk met de kosten?

Een taxatierapport kost geld. De prijs daarvan verschilt per woning, maar is ook afhankelijk van het soort taxatie. Zo betaal je voor het NWWI gevalideerde rapport minimaal zestig euro extra. Check voordat je de aanvraag doet altijd even goed welk type taxatierapport je nodig hebt. 

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: