Huis verkopen en terughuren

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/f236eb41-f022-4889-9745-d939777f210e/Huis_verkopen_en_terughuren.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Het hoe en wat van je huis verkopen en terughuren


Is je woning meer waard dan de hypotheek die je erop hebt? Dan kun je spreken van overwaarde. Daar is ook sprake van als je jouw hypotheek bijna of helemaal afgelost hebt. Alleen verkopen… dat zie je voorlopig nog niet zitten. Wat zou het dan fijn zijn om wél alvast over dat geld te kunnen beschikken! Jouw huis verkopen en terughuren is dan een van de mogelijkheden. 

Koopwoningen: de “sale and lease back” constructie 

Je appartement of huis kan in sommige gevallen meer waard worden. Soms gebeurt dat in korte tijd, bijvoorbeeld in een gewilde stad als Amsterdam, maar meestal wanneer je heel veel jaren op dezelfde plek bent blijven zitten. Je huis verkopen en terughuren kan dan een interessante optie zijn. Dit wordt ook wel “sale and lease back” genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. De hoogte van dat bedrag hangt af van de woningwaarde en van de instantie waarmee je zo’n sale and lease back constructie aangaat. Gemiddeld genomen geldt dat je tussen de 80 en 90 procent van de waarde van de woning ontvangt. Dit is dus minder dan het bedrag dat voor koopwoningen wordt neergelegd. Vervolgens betaal je huur aan het gespecialiseerde bedrijf. 

Wel of niet iets voor mij?

Na verkoop van jouw huis heb je dezelfde rechten en plichten als iedere andere huurder. Zo heb je onder andere recht op huurbescherming en zijn de kosten van groot onderhoud voor rekening van de verhuurder. De huur die je betaalt, is echter hoog. Je kunt dit zien als een soort van hoge rente. Daarom is dit lang niet altijd een interessante oplossing. Over het algemeen geldt dat jouw huis verkopen en terughuren vooral loont als je nog maar een beperkt aantal jaren in je huis wilt blijven wonen, of wanneer je maximaal wilt profiteren van de overwaarde en er geen nabestaanden zijn. Bedenk voor jezelf wat voor jou opgaat. En onthoud: er zijn meer opties om aanspraak te maken op de hogere woningwaarde dan alleen de sale-en-lease-backconstructie.

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: