BKR-registratie hypotheek

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/ac045c77-beb7-4956-9d5a-7cd0e6777119/BKR-registratie_hypotheek_.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

BKR-registratie en hypotheek: gaat dat wel samen?

De meeste Nederlanders, zo’n 8,5 miljoen, staan bij het BKR geregistreerd. Dit komt omdat zij ooit een krediet of lening hebben afgesloten. Dat is heel normaal en geen probleem. Het kan ook zo zijn dat je bij Stichting BKR geregistreerd staat met een lening waarop je geldverstrekker een betalingsachterstand gemeld heeft. Als dat het geval is, wordt geld lenen voor die ene woning lastiger. Hoe het precies zit en welke invloed zo’n BKR-registratie op je hypotheek heeft, lees je in deze blog.


Jouw hypotheek afsluiten 

Als je een huis wilt kopen, begin je meestal met jouw hypotheek berekenen. Je wilt immers geld lenen om jouw droomhuis aan te kunnen schaffen. Maar welke invloed heeft een BKR-registratie op het verkrijgen van een hypotheek? En welke soorten registraties bestaan er eigenlijk?


1. Positieve vermelding

Als je ooit een lening hebt afgesloten, is de kans groot dat je positief geregistreerd staat. Dit betekent dus niet automatisch dat je betalingsproblemen hebt. Bij een positieve melding in het BKR-register zou het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een woning daarom geen enkel probleem moeten opleveren.


2. Negatieve registratie

Als je een betalingsachterstand van ongeveer 3 maanden hebt, kom je met een negatieve melding in het systeem terecht. Ook krijg je dan de achterstandscodering A. Met zo’n notering wordt het lastig een hypotheek af te sluiten. Voor de betreffende hypotheekverstrekker is dit namelijk een waarschuwingssignaal. Want, als je dat ene geleende bedrag niet terug kunt betalen, lukt dat dan wel met een maandelijks hypotheekbedrag? 


Mocht je de betalingsachterstand op een gegeven moment hebben afgewerkt, dan krijg je een H-code. De meeste geldverstrekkers zullen je met die code een hypotheek verlenen, al kan het voorkomen dat een enkele geldverstrekker streng is en extra voorzichtig zal zijn bij het toekennen van jouw hypotheeklening.


Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: