Hoeveel hypotheek krijgen?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/3837065b-961e-48d1-b2a6-569e71476dc0/Hoeveel_hypotheek_krijgen.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Als je van plan bent om een huis of appartement te kopen, wil je ongetwijfeld weten: “hoeveel hypotheek kan ik krijgen”? Op internet vind je vele tools die op basis van jouw gegevens je hypotheek berekenen en een goede indicatie geven. Je hebt daarbij in ieder geval de volgende gegevens nodig: je bruto jaarinkomen, het type arbeidscontract maar ook je financiële verplichtingen. Bovendien is de waarde van het huis dat je voor ogen hebt bepalend voor de berekening van je maximale hypotheek.


Maandlasten van je hypotheek berekenen

Om de maandlasten van jouw hypotheek te berekenen, heb je niet alleen de gegevens nodig waar we het in de vorige alinea over hadden. Het is ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de huidige regelgeving. Zo mag je dit jaar 101 procent van de koopsom van de woning lenen. Die 1 procent kun je besteden aan bijkomende hypotheekkosten, zoals bijvoorbeeld makelaarskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting. De regels voor de maximale hypotheeklening worden echter steeds strenger. Zo mag je in 2018 nog maar 100 procent van de marktwaarde lenen. Los van jouw maximale hypotheek, wil je natuurlijk ook weten wat de hypotheekrente is. Deze is nog steeds gunstig en laag. De verwachting op de korte termijn is dat deze rente stabiel blijft. Uitgaande van de 10-jaarsrente, heeft onder andere ABN AMRO uitgesproken dat er een lichte stijging van de lange hypotheekrente te verwachten is.


Zelf je hypotheek afsluiten of hypotheekadviseur inschakelen?

Als je een duidelijk antwoord hebt op de vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen, is het tijd om op zoek te gaan naar de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. Je kunt dit met behulp van een hypotheekcoach doen, maar dat hoeft niet. Er zijn genoeg mensen die het zelf uitzoeken, al is de zekerheid van goed advies van een specialist erg prettig.

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: