Maandlasten hypotheek berekenen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/f6c02d11-7e6a-4b43-b04b-1edd00b4c01a/Maandlasten_hypotheek_berekenen.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

De maandlasten voor je hypotheek berekenen 

De knoop is doorgehakt: het is tijd voor je eigen huisje. Misschien helemaal voor jezelf alleen of juist met je partner. Voordat je op huizenjacht gaat wil je alleen wel weten hoe je de maandlasten voor jouw hypotheek kunt berekenen. Als dat eenmaal helder is kan het echte zoeken beginnen!


Hypotheek voor starters op de woningmarkt 

Heb je al een droomhuis op het oog, of moet het oriënteren nog beginnen? Eén ding is zeker: hoe eerder je maandlasten van jouw hypotheek gaat berekenen, hoe gerichter je op zoek kunt gaan. Alles staat of valt namelijk met inzicht over je financiële mogelijkheden! Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met het berekenen van je maximale hypotheek. Zo weet je hoeveel geld te lenen. Misschien kunnen je ouders je ook financieel steunen. Bijvoorbeeld door je een belastingvrij bedrag te schenken. Daardoor hoef je uiteindelijk minder te lenen. Dat is, zeker met de steeds strenger wordende regelgeving, een fijne uitgangspositie. Niet iedereen heeft echter dit geluk. Daarom zijn er diverse regelingen om starters op de woningmarkt een extra handje te helpen.


De Starterslening: wat houdt die precies in?

Als je voor het eerst een huis koopt, krijg je soms een extra lening bovenop de hypotheek. Zo’n 200 gemeenten verstrekken deze startersleningen. Zo’n lening overbrugt het verschil tussen de kosten van de woning die je op het oog hebt, en de maximale hypotheek die de bank je verstrekt. Dit laatste gebeurt volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie, afgekort NHG. Een ander voordeel is dat je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing betaalt. Als je inkomen na die periode stijgt, ga je rente betalen en begint het aflossen. Is dat niet het geval? Dan betaal je maandlasten die passen bij je inkomen. Startende huizenkopers kunnen de rente van de starterslening van de belasting aftrekken. Er geldt daarbij een rentevaste periode van 15 jaar.

 Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog > 

Delen: