Wel een huis, geen hypotheek

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/af057b43-fd80-446a-899f-0ee2a4f6ee5e/Wel_een_huis_geen_hypotheek.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Steeds meer gekochte huizen zonder hypotheek

Een huis met hypotheek? In ons land is de hypotheekloze huizenkoper enorm in opkomst. Bijna 33% van de appartementen werd afgelopen jaar met contant geld afgerekend. Dat blijkt uit onderzoek van Kadaster. Lees snel verder en kom alles te weten over de laatste cijfers en ontwikkelingen.


Hypotheekloze koopwoningen

Hoe ouder de koper, des te vaker er koopwoningen zonder hypotheek worden aangekocht. Zo kocht bijna de helft van de kopers van 70 jaar en ouder een woning zonder een hypotheek. Het is een groep die inmiddels allang hun hypotheek heeft afgelost. Wanneer zij verhuizen naar een kleinere woning kunnen ze dit meestal gemakkelijk met eigen geld betalen. De woningen die bij de 70-plus doelgroep in trek zijn bevinden zich meestal in de grote steden en aan de Nederlandse kust. Hier zijn vooral de vakantiehuisjes geliefd. 

Op de huizenmarkt in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam werd maar liefst een kwart van de huizen hypotheekloos aangeschaft. Dat aantal ligt nog hoger in de populaire studentensteden Delft, Groningen en Maastricht: namelijk zo’n 30 procent!


Starters de dupe 

Door de toename van het aantal hypotheekloze kopers krijgen starters het nog moeilijker dan ze het al hebben. Zij kunnen niet opboksen tegen de ouderen met eigen geld. Omdat ze geen eigen kapitaal hebben moeten ze eerst langs de bank om een hypotheek te regelen. Het gevolg is dat ze daardoor minder snel kunnen handelen. En dus leggen ze het vaker af. Omdat de komende jaren het aantal 70-plussers alleen maar toeneemt, zal hun positie er niet snel op vooruit gaan. Wel kunnen de verruimde regels voor belastingvrije schenkingen uitkomst bieden. Ouders kunnen hun kind helpen (een deel van) de woning te betalen. Daarnaast maakt de lage spaarrente het momenteel aantrekkelijk om met spaargeld een gedeelte van een huis te kopen. Samen met de lage hypotheekrente biedt dit zeker kansen.


 Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: