De 10 Engste Spookhuizen in Nederland

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/ad718556-7045-4b47-ab12-01a111a505f9/Sas-van-gent-885x500.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Halloween is een feestdag uit Engelstalige landen dat de laatste jaren ook steeds populairder in Nederland is geworden. De Kelten geloofden vroeger dat op de dag van Halloween de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen een levend lichaam in bezit te nemen...


Of je gelooft in dit verhaal, in geesten of in andere bovennatuurlijke angstaanjagende verhalen is voor iedereen natuurlijk verschillend. Maar speciaal voor Halloween dit jaar hebben wij een lijst gemaakt van de engste spookhuizen die je in ons eigen kleine land kunt vinden. Of het allemaal waar is, dat mag je zelf bepalen... 


1. Het Spookhuis van Huissen

Dit huis heeft meerdere namen. Zo wordt het ook nog wel eens het Huis Binnenveld of het Huis van Johan Vlemmix genoemd. Ooit woonde Emile Ratelband in dit 'spookhuis'. Maar er gingen vele spookverhalen in de rondte over het huis en toen zijn vrouw hierover hoorde wilde zij meteen verhuizen. Emile en zijn vrouw verkochten het huis aan Johan Vlemmix die het spookhuis ombouwde tot spookhotel, waar mensen konden slapen in doodskisten. Veel geluk bracht hem dit idee niet. Hij dacht zelfs dat het huis hem ongeluk bracht en besloot het te verkopen. Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat iemand eindelijk het spookhuis van hem kocht. 


2. Het Spook van de Raad

Aan de Rutger Jan Schimmelpennincklaan 3 in Den Haag zijn er verhalen over een 'voelbare etniteit' of een 'zwevende gedaante' die is gesignaleerd in het monumentale pand. Hierbij spreken mensen over voetstappen op zolder of een bloedstollende kreet, terwijl het pand compleet verlaten zou zijn. 

Voor een bepaalde periode zat de Raad van Cultuur in dit pand, maar zij zijn tegenwoordig verhuisd naar een andere woning voor hun bijeenkomsten. 

De laatste jaren houdt het spook zich rustig. Er is wel een theorie over wie het spook zou zijn, namelijk Wilhelm Gerard Jochim Eschauzier, voormalig directeur van de Nederlands-Indische Suikerunie die in 1931 is vermoord. Maar bewijs voor deze theorie is nooit gevonden. 


3. Rumah Setan

Rumah Setan, oftewel, het huis van Satan in Den Haag. IN 1832 werd de oom van Louis Couperus, Guilaume Louis Baud, ernstig verwond op West-Java. Later is de dader omgebracht en Baud kreeg zijn schedel mee. Volgens het verhaal heeft Baud de schedel in 1859 meegenomen naar zijn huis aan de Sophialaan en sindsdien zou het er spoken...


4. Kasteel Waardenburg en de Faust Legende

Volgens de legende verbleef Johan Faust in het kasteel Waardenburg. Hij sloot echter een deal met de duivel, waarna de duivel het lichaam van zijn knecht Joost overnam. Maar Faust liet Joost de meest onmogelijke taken uitvoeren en na zeven jaar was de duivel het zat. Volgens het verhaal vond de kamermeid de volgende ochtend bloedvlekken op de muur, maar Faust is nooit teruggevonden. 


5. Villa Windekind

Villa Windekind is een Rijksmomuntent waar vroeger Franz Fischer, een Jodenvervolger, vrij spel had en vele  Joden zwaar mishandelde tijdens verhoringen. Volgens sommige spookt het nu nog in het huis vanwege al de moorden en executies die volgden op verhoringen van verdachte Joden. 


6. Spookboerderij van Brummen, Gelderland

In 1841 woonde het gezin Kremmer in de boerderij van Brummen. De zoon, Antoon, was smoorverliefd op een meisje genaamd Megje. Zijn vader keurde dit echter niet goed en Antoon en zijn vader hadden hier een enorme ruzie over. De volgende ochtend vonden zijn ouders hem buiten, hangend aan een boom. Volgens de legende zwerft zijn geest nog steeds rond in het dorp en bij de boerderij om bewoners te treiteren. Het huis heeft 100 jaar leeggestaan nadat het gezin is verhuist. 

In 2009, ergens in December, vloog het huis op mysterieuze wijze in brand. Het enige wat overbleef is de grote oude eik. 


7. Landgoed Duin en Kruidberg

Een schitterend huis is het landgoed Duin en Kruidberg, maar ook bespookt. Jacob Theodoor Cremer liet het huis in de 20e eeuw bouwen. Echter, de geest van een vermoorde man reisde mee met de bediende uit Indonesie die Jacob liet overkomen. De geest kon geen rust vinden totdat zijn moordenaar gestraft zou zijn. Maar volgens de legende ontdekte de geest dat de persoon die hij dacht dat hem had vermoord onschuldig was. Sindsdien, uit schuldgevoel, zorgt hij er juist voor dat alle bezoekers van het nu luxueze hotel zich veilig kunnen voelen op het landhuis. 


8. Het huis van Peter Linders, Milsbeek

Peter Linders was een bekende inwoner van Milsbeek. Nu Peter dood is, schijnt hij er nog altijd rond te dwalen. Sommige spookjagers claimen dat Peter wordt vastgehouden door een andere entiteit, want paranormale activiteiten zijn er genoeg. In 1994 zagen twee broers drie mannen gehuld in wit hun trap op komen lopen, richting de voordeur. Toen zij uiteindelijk bij de voordeur aankwamen bleek er niemand te staan. Een andere vrouw die er heeft gewoond zegt dat zij een man vanuit de tuin naar de voordeur zag komen lopen. Later kwam ze er pas achter dat het Peter was.


9. Het Spaanse Hof, Den Haag

Het oudste spookverhaal van Nederland is waarschijnlijk het verhaal van het Spaanse Hof in Den Haag. Het huis is al in de 15e eeuw gebouwd, maar waarschijnlijk spookt het er sinds de 16e eeuw. In die tijd werd namelijk Catherine de Chasseur, ex-vrouw van de ridder Gerard van Assendelft ter dood gebracht door verdrinking in de Gevangenpoort. Volgens de legende stond haar huis waar nu het Spaanse Hof staat en is haar geest daar altijd blijven rondhangen. Zo zijn er mensen die klopgeluiden hebben gehoord, dienstmeisjes die het idee hadden dat iemand hun laken probeerde weg te trekken in de nacht en feesten in het huis waar vaak iemand wordt gezien in ouderwetse kledij. 


10. Het spookhuis van Sas van Gent, Zeeland

Het spookhuis van Sas van Gent is waarschijnlijk het bekendste spookhuis van Nederland. Het verhaal gaat dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duitse soldaat is geëlektrocuteerd. Ook kwamen er Canadese soldaten om door over een mijn te rijden. Hun zielen zouden nog steeds ronddwalen in het huis. Ook de ziel van de oude eigenaar schijn je ’s nachts rond te horen lopen met zijn houten been. Uiteindelijk is er besloten om het huis te slopen. Durf jij in een van deze huizen te wonen? Of op bezoek te gaan? Laat het ons weten via InstagramFacebook of Twitter en volg ons om altijd op de hoogte te zijn van de nieuweste blog posts en trending huizen!

Delen: