Hoe maak je een mooi moodboard?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/95134c8b-ad86-4dc5-a1fc-e1e8149f905e/9ef0efbd90c1281013ae590073eb0944%20%282%29.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Je hebt besloten om al je meubels te vervangen, je muren te verven, je vloer te vervangen of je hebt gewoon een behoefte aan een nieuwe inrichting. Maar waar ga je beginnen en wat wil je precies? Een moodboard kan heel handig zijn om de chaos aan ideeën in je hoofd te visualiseren. 

Wat is een moodboard

Een moodboard is dus een visueel hulpmiddel waar verschillende afbeeldingen, kleuren, materialen en zelfs teksten samenkomen om een beeld te geven van de sfeer of het design dat je graag zou willen bereiken. De letterlijke vertaling van moodboard is dan ook heel simpel: sfeerbord. 

Het is te vergelijken met een collage van foto’s. Maar in plaats van alleen foto’s, kan een moodboard dus ook bestaan uit stofjes, verf, papier en stickers, vaak bij elkaar gebracht op een posterformaat. 

Het gaat er uiteindelijk om dat de verzameling van materialen en afbeeldingen een bepaalde sfeer overbrengen. Een sfeer die jij mooi vindt en waar jij vervolgens je interieur op kan baseren. Want je visie overbrengen met afbeeldingen en voorbeelden is veel makkelijker dan het proberen uit te leggen met enkel woorden. 

Wanneer je je kamer dan opnieuw gaat inrichten, nieuwe meubels koopt of een kleur voor de muren of vloeren uit gaat kiezen kun je makkelijk terugkijken op je moodboard om te zien of het past bij de stijl waar je voor wilde gaan. Zo weet je zeker dat straks alles bij elkaar past en de sfeer creëert die jij mooi vindt. 

De achtergrond

Hoewel je een moodboard gemakkelijk op een groot vel papier kan maken, is een stevige achtergrond toch vaak wat fijner en praktischer. Zo krijg je geen rare bulten in het papier van de lijm en houdt het bord ook meer materialen vast. 

Vaak wordt een mdf (medium-density fibreboard) plaat aangeraden. Een mdf plaat is namelijk makkelijk bewerkbaar en komt in allerlei vormen voor. 

Vind je de kleur van het hout niet mooi of past dat niet bij je afbeeldingen en materialen? Dan kun je gemakkelijk een verflaag op het hout aanbrengen om zo ook de achtergrond van je moodboard in de juiste sfeer te brengen!

Afbeeldingen zoeken

Een van de leukste dingen van het maken van een moodboard is dat je uren kan bladeren in woonmagazines en foldertjes op zoek naar de juiste voorbeelden en uitstraling. Ook kun je tegenwoordig genoeg inspiratie vinden op verschillende websites. Kies de afbeeldingen uit die jij mooi vind, knip ze uit, print ze uit en leg ze allemaal bij elkaar. 

Voordat je de afbeeldingen allemaal vastplakt op je moodboard is het handig om alles even klaar te leggen. Zo kun je even rustig kijken of alles ook echt ligt op de plek waar je het wilt hebben om de perfecte sfeerimpressie te creëren. 

Wanneer je echt helemaal tevreden bent met je verzameling en weet hoe je het bij elkaar wilt hebben kun je het allemaal vastplakken op je bord en genieten van je resultaat. 


Online een moodboard maken

Nu hebben zijn er ook genoeg mensen die helemaal niet houden van al dat knippen en plakken. Misschien hoor jij daar wel bij. Maar ook voor dit soort mensen is er de mogelijkheid om een moodboard te creëren en het is niet eens heel moeilijk. 

Er zijn genoeg websites te vinden waar je online een moodboard kan maken met allerlei afbeeldingen en tools die online beschikbaar zijn. Hiermee kan je eindeloos je moodboard aan blijven passen, ook wanneer je dacht dat je eigenlijk al klaar was. Erg handig voor de wispelturige mensen onder ons. 

Pinterest

(Bijna) iedereen kent wel de Pinterest website. Vele mensen kunnen hier uren op blijven scrollen en pinnen en zo borden samen stellen van alle afbeeldingen die ze tegenkomen. Wat je je misschien nog niet beseft is dat deze website hiermee ook ideaal is om een online moodboard te maken. Het enige wat je nodig hebt is een account!

Picmonkey

Op Picmonkey kun je makkelijk je eigen foto’s en foto’s en plaatjes van het internet combineren tot mooie collages. Deze tool is echt wel gelimiteerd in de gratis versie. Wanneer je echt grondig gebruik wilt maken van alles wat Picmonkey te bieden heeft, zul je hier toch maandelijks een paar euro voor moeten betalen. 

Olioboard

“Design a Room & Try It Before You Buy It!” Dit online platform laat je 2D en 3D interieurontwerpen maken met hun database waar meer dan duizenden foto’s van meubels en accessoires te vinden zijn. Wanneer je iets ziet wat je echt móet hebben kun je het direct bestellen bij een van Olioboards partners. Wel zo handig! Daarnaast kun je met Olioboard gemakkelijk je moodboard delen via social media en vragen wat je vrienden ervan vinden. 

Moodboard app

Er is tegenwoordig overal wel een app voor te vinden. Zo is er ook een app in de Apple Appstore waarmee je moodboards kan maken. Hiermee kun je onbeperkt met afbeeldingen schuiven, achtergrond aanpassen, variëren met kleuren en zelfs tekst toevoegen. 


Heb jij al helemaal zin om een moodboard te maken of heb je al een keer een moodboard gemaakt? Deel jouw moodboard dan met ons via FacebookInstagram of Twitter! Wij zijn enorm benieuwd naar jullie creaties!

Delen: