Hoe lang duurt het om een Tiny House te bouwen?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/fa36335c-9d7f-45d9-aa35-688760bd5fe8/tinyhouseproject.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Je hebt eindelijk besloten: jij gaat jouw eigen Tiny House bouwen! Maar hoe veel tijd gaat dit eigenlijk kosten? Moet je verlof nemen van je werk of is het mogelijk om het project in je vrije tijd te doen? Hoelang duurt zo’n groot project? 


Dat is een goede vraag, maar er is meer dan één antwoord. Het hangt namelijk af van jouw eigen situatie. Hoeveel tijd heb jij om te werken aan jouw Tiny House? Hoeveel weet je er al vanaf en hoeveel onderzoek moet je nog doen? Hoe gedetailleerd zijn jouw woonwensen? Bouw je het allemaal in je eentje of heb je mensen die jouw helpen? En welke materialen heb jij al en hoeveel tijd heb je nodig om de andere benodigden materialen te vinden?

Daarnaast is het natuurlijk handig als jij persoonlijk meer bouw ervaring hebt opgedaan in eerdere jaren. Wanneer jij handig bent met je handen zal het proces sneller gaan dan bij iemand die nog nooit iets zelf heeft gebouwd. 


Onderzoek en planning

Of je nog aan je onderzoek naar Tiny Houses moet beginnen of dat je al helemaal expert bent geworden heeft natuurlijk invloed in de tijd die het kost om jouw eigen project te realiseren. Het uitwerken van je plan, je woonwensen op een rijtje zetten en kijken wat allemaal mogelijk is binnen het budget kan aardig wat tijd opnemen. Houd hier dan ook rekening mee van te voren! Een goed onderzoek en planning van te voren kan je namelijk weer tijd schelen tijdens het bouwproces. Weet waar je aan begint, hoe de regelgeving is in jouw gemeente en wat je precies hoopt te bereiken met jouw Tiny House zodat het bouwproces een stuk efficiënter kan verlopen. 


Parttime bouwen

Wanneer je besluit om parttime te bouwen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk bezig met je huis in de weekenden en avonduren. Op deze manier kan het 1 jaar, maar ook 3 jaar duren voordat jouw Tiny House helemaal af is. Het hangt er natuurlijk vanaf of je hulp krijgt bij het project of dat je alles in je eentje doet, hoe uitgebreid het huis wordt en of alles volgens de planning loopt. Een goede planning en structurele uitvoering kan ook een hoop tijd schelen. 


Fulltime bouwen

Mensen die fulltime hun tijd kunnen spenderen aan het bouwen van een Tiny House kunnen een project afronden in 2 tot 3 maanden, met wat ervaring en een goede planning. Met minder ervaring, pech of vanwege andere redenen, kan het ook 4 tot 6 maanden duren. Het is dus wel mogelijk om binnen een jaar jouw eigen Tiny House te hebben, maar dit kost wel meer inzet.

de 2-6 maanden regel geldt helaas niet altijd. Een groot obstakel is namelijk de gemeente waarin je besluit om je kleine huis te bouwen. Je hebt namelijk een vergunning nodig om te beginnen met bouwen. Daarnaast heb je nog te maken met de Nederlandse regelgeving omtrent de eisen van een Nederlandse woning. Zo moet een huis minstens elf vierkante meter zijn en een breedte hebben van minimaal drie meter. Dit kan bij sommige Tiny Houses nog een hele uitdaging zijn. 

Niet elke gemeente zal hier een groot probleem van maken, maar de regelgeving, vergunningen en ambtenaren van Nederland kunnen het proces wel wat vertragen. 


Greyson Joralemon


Kant en klaar

Natuurlijk is het veel makkelijker om een bedrijf in te huren dat het huis voor jouw bouwt. Of koop een Tiny House dat al helemaal klaar is voor gebruik. In dat geval is het enige waar je rekening mee moet houden nog de tijd om te verhuizen.

Het nieuwste aanbod aan Tiny houses, die direct klaar zijn om in te wonen, kun je vinden op TinyFindy.nl. En bij de handige linkjes-pagina van Tiny House Nederland vind je een lijst van bouwbedrijven (gespecialiseerd) voor het bouwen van jouw ideale kleine woning. 

Een bouwbedrijf neemt een groot deel van de zorgen van jouw over. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Aan de andere kant zijn veel kleine woningen gericht op het idee van zelfvoorziening en heeft het huis minder bouwmaterialen nodig dan een grote standaard woning. Dus ondanks dat het wat meer geld zal kosten om de woning te laten bouwen, in plaats van zelf het project uit te voeren, zul je toch nog aardig wat geld besparen op de lange termijn.


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: