4 Tips om je huis koel te houden in de zomer. Zonder airco

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/2b37ca8b-d555-42b3-98b1-2fd991094fbd/terraced-house-1026382_960_720.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Jouw huis verkoelen. Goedkoop en makkelijk

Het is weer warm in Nederland en het houdt nog even aan. Recordtemperaturen waren al in April gehaald, maar het lekkere weer lijkt nog wel even aan te houden en iedereen zijn humeur lijkt te verbeteren. Maar helaas, ook de hitte brengt enkele problemen met zich mee. Zo wordt het aantal plekken waar we kunnen afkoelen schaarser, de airco slurpt enorm veel energie en hoe langer dit weer aanhoudt, hoe lastiger het wordt om de warmte uit het huis te krijgen. 

Maar wat sommige mensen nog wel eens vergeten is dat voorkomen beter werkt dan genezen. Waarom warmte het huis uit proberen te krijgen, als je ook ervoor kan zorgen dat de meeste warmte niet eens de binnenkant van je huis bereikt? Daarom geven we je hier vier belangrijke tips voor een koel huis in de zomer. Zonder airco. 

Ramen en deuren

Frisse lucht is heerlijk en het liefst zetten de meeste mensen de hele dag hun ramen en deuren helemaal open. Maar wanneer je dit midden op een warme dag doet zal het weinig doen voor de temperatuur binnenshuis. In feite laat je dan juist de warme lucht binnen en verlies je eerder het kleine beetje koele lucht dat er misschien in je huis nog was. 

In plaats daarvan is het handiger om de ramen en deuren open te zetten in de vroege ochtend en laat in de avond. Wanneer de lucht buiten is afgekoeld kan het ook je huis afkoelen en zal de warme lucht naar buiten verdwijnen. 

Heb je graag een frisse en koele lucht in je slaapkamer om in te slapen? Zet dan je raam even helemaal open een uur voordat je naar bed gaat (en vergeet hem niet te sluiten als je gaat slapen). 

Zonwering

Zoals we al zeiden is voorkomen beter dan genezen. Dus waarom zorg je er niet gewoon voor dat de warmte niet eens binnen kan komen? Door middel van zonwering kun je al een hoop warmte tegen houden. 

Alleen je gordijnen dicht doen zal niet genoeg zijn. Gordijnen zitten namelijk aan de binnenkant van je huis. Wanneer de warmte het gordijn bereikt is het al door je raam naar binnen geslopen. Met zonwering is het belangrijk dat het aan de buitenkant van je huis wordt aangebracht om de warmte tegen te houden voor het jouw huis bereikt! Ga daarom voor zonneschermen, zonneluifels of rolluiken. 

Hoewel rolluiken helaas wat duurder zijn dan zonneschermen of zonneluifels merk je dit ook terug in het resultaat. Zonneschermen en zonneluifels houden namelijk veel minder warmte tegen dan een rolluik. 

Airco vs. Ventilatie

Het is gelukkig niet nodig om meteen bakken met geld uit te geven aan een goed airconditioning systeem. Hoewel het zeker aan te raden is als je dit kan betalen, zijn er ook goedkopere en meer milieuvriendelijke manieren om je huis te verkoelen.

Een airco verslind een hele hoop energie en de aanschaf ervan is erg duur. Gelukkig is er ook de optie voor een ventilatie. Een ventilator lijkt niet de beste keus aangezien het enkel warme lucht de kamer in blaast, maar dit is met een klein trucje te verhelpen. Wanneer je een aantal flessen met bevroren water neerzet voor de ventilator wordt de warme lucht afgekoelt en verspreid door de hele kamer. Efficiënt, verkoelend en ook nog eens goedkoop.

Warmte via de muren

Via de muren komt er heel veel warmte je huis binnen sluipen zonder dat je het direct merkt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit te verminderen. 

Ten eerste kan je je muren wit schilderen aan de buitenkant, want wit weerkaatst zonlicht. Dit zal voor vele mensen wat overdreven zijn, maar voor de mensen die de stap durven te nemen zal het veel overbodige hitte schelen. 

Iets minder extreem of overdreven is en planten van bomen of klimplanten en het laten groeien van gras. Tegels houden heel veel warmte vast. Wanneer je dit vervangt met een mooi groen gazon en planten met veel blad heb je meteen een hittebron minder rondom je huis. Daarnaast zullen bomen en klimplanten bij je muren warmte tegenhouden en zorgen voor extra schaduw. 

Als laatste kun je ook je muren nat houden door bijvoorbeeld je muren nat te spuiten. Ook het ophangen van natte (witte) lakens aan de buitenkant voor je muren en ramen kan een hoop schelen. Bij huizen met een plat dak kun je ook je dak natspuiten. Hierdoor koelt je huis aan de binnenkant sneller af. 

Extra tips

  • Zet computers, lampen en andere elektrische apparaten waar warmte vanaf komt zoveel mogelijk uit. 
  • Probeer de oven te vermijden met het koken, of bereid het avondeten voor de verandering een keer buiten. 
  • Een goede isolatie scheelt een hoop moeite. Spouwmuurisolatie is gelukkig al in één dag aan te brengen en houdt de warmte buiten. 
  • Geen geld voor zonwering? Zet een parasol voor je muren en ramen in de tuin. Het houdt de warmte tegen en creëert een heerlijke schaduw. 

Delen: