7 Kenmerken van een Goede Buur

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/3937347a-e0e8-4681-8962-0f0e6f261235/nina-strehl-140734-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zo gaat het gezegde. Maar hoe herken je een goede buur en hoe weet je dat jij er één bent? Je buren kan je niet kiezen zoals je vrienden. Maar een goede relatie met je buren is voor fijn voor beide partijen. Voldoe jij aan de kenmerken van een goede buur?


1. Een goede buur helpt weleens een handje

Je hoeft niet te wachten op het moment dat je buurman of buurvrouw je vraagt om te helpen. Wanneer je ziet dat je buur de boodschappen niet meer kan dragen, moeite heeft met parkeren, of wanhopig op zoek is naar een babysitter: bied het dan gewoon aan! 

Uit je zelf je hulp aanbieden maakt je niet alleen een leuker persoon om in de buurt te hebben. Het vergroot ook de kans dat je inspanning in de toekomst beloond zal worden wanneer jij een keer hulp nodig hebt. 


2. Een goede buur respecteert niet alleen zijn/haar buren, maar ook de muren

Muren tonen grenzen en bewaken onze privacy. Denk aan zowel binnen- als buiten- en tuinmuren. Heb je een grote boom of planten aan de zijkant van je tuin? Snoei deze dan bij regelmaat zodat je geen zonlicht wegneemt of dat er bladeroverlast ontstaat. Plaats ook geen afval of fietsen voor de muren van je buren, zonder dat je hiervoor toestemming heb gevraagd. 


3. Een goede buur houdt rekening met het lawaai 's ochtends en 's avonds

Wanneer de een wilt uitslapen na een lange nacht werken, wil de ander liever op tijd naar bed en vroeg eruit. Zorg ervoor dat je niet teveel lawaai maakt in de vroege ochtend of de late avonduren. Iedereen heeft een ander bioritme en de relatie met je buren zal veel beter zijn wanneer je het ritme van je buren respecteert en hier rekening mee houdt. 

Woon je in een appartementsgebouw? Draag dan 's avonds niet je klompen in huis. Doe zachte sloffen of dikke sokken aan. Dit zullen je onderburen zeker waarderen!


4. Een goede buur houdt huisdieren onder controle

De een is een hondenmens, de ander een kattenmens. En weer een ander is helemaal geen dierenmens. Houdt rekening met je buren en begrijp dat niet iedereen misschien jouw huisdier zo lief, schattig of onschuldig vindt als jijzelf. 

Train je kat om op de kattenbak te gaan in plaats van de mooie tuin van je buren. Zorg ook dat je de kattenbak bij regelmaat schoonmaakt zodat er geen onaangename geuren gaan rondhangen. Of train je hond om niet bij elke klein geluidje meteen de hele buurt wakker te blaffen. 

 

5. Een goede buur roddelt niet

Wanneer een persoon uren kan roddelen over de rest van je buren, dan kun je er vanuit gaan dat hij of zij ook over jou praat. En dat is geen prettig idee. Niemand houdt van een roddeltante. 

Niet roddelen voorkomt ruzies, misverstanden en foute geruchten die zich door de straat verspreiden. Allemaal dingen die je wilt vermijden bij het onderhouden van een goede relatie met je buren! 


6. Een goede buur deelt zijn telefoonnummer

Of een andere manier om contact met jou op te nemen. Want wat doe je als een storm het huis van je buur beschadigt terwijl hij/zij op vakantie is? Wat doe je met een verkeerd bezorgd pakketje? Of wanneer je iets verdachts ziet in de straat? 

Natuurlijk kan je altijd even wachten tot je buur gewoon weer thuiskomt. Maar je weet nooit wanneer een noodsituatie opduikt waarin je je buurman of -vrouw direct moet bereiken. 

Sommige buurten hebben hiervoor al een WhatsApp groep, om verdachte of belangrijke berichten aan elkaar te kunnen doorgeven. Heeft jouw buurt dit nog niet? Start het op! Of wanneer je geen zin hebt in zo'n drukke groep chat kun je natuurlijk ook gewoon alleen je naaste buren om hun telefoonnummer vragen voor de zekerheid. 


7. Een goede buur communiceert!

Geef je een feestje voor je verjaardag? Ben je van plan een dag te gaan klussen, boren en verbouwen? Laat dit dan van te voren even weten aan je buren. Doe eventueel een briefje door de brievenbus waarbij je op tijd van te voren je buurman of buurvrouw inlicht over de situatie. Hierdoor kunnen zij er rekening mee houden en zullen ze niet tijdens je feestje chagrijnig voor je deur staan met de vraag of het allemaal wat minder kan. 

Zijn het je buren die luidruchtig zijn en hebben ze niet gewaarschuwd? Of hebben ze dat wel, maar wordt het allemaal toch een beetje te veel? Bel dan niet meteen de politie, maar probeer er eerst zelf uit te komen met je buren. Zo voorkom je dat de situatie onnodig escaleert en houdt je de relatie vriendschappelijk!


Hoewel je de buren niet zo makkelijk kunt uitkiezen, kun je er wel rekening mee houden wanneer je een huis zoekt. Vindt hier onze tips voor een goed buurtonderzoek bij het kopen van een huis!


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief, of volg ons via FacebookTwitter of Instagram!

Delen: