Aankoopmakelaars: praktisch of te duur?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/fa9b704b-61df-4c26-a3f7-85c81baf7576/aankoopmakelaar.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Wanneer je een besluit een huis te gaan kopen kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Hij kan je helpen met verschillende onderdelen van het koopproces zoals het zoeken van een huis, de bezichtiging, het onderhandelen en het voorlopig koopcontract. De kosten voor een aankoopmakelaar kunnen echter wel aardig oplopen en daarom besluiten veel mensen om het gewoon zelf te doen, of met de hulp van een vriend of iemand uit de familie. 

Hier leggen we je uit wanneer je een aankoopmakelaar kan inschakelen, wat de voordelen en nadelen zijn en welke kosten je kunt verwachten.

 

Wanneer een aankoopmakelaar inschakelen?

Wanneer de beste tijd is om een aankoopmakelaar in te schakelen hangt af van wat jij wilt dat de makelaar voor jou gaat doen. Een aankoopmakelaar kan namelijk helpen bij het gehele proces, een deel van het proces of alleen aan het einde van het proces. Dit is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Het takenpakket van de makelaar wordt altijd van tevoren afgesproken.


Huizen zoeken

Wanneer je geen idee hebt waar je moet beginnen met zoeken, kan een aankoopmakelaar jou hierbij helpen. Een makelaar is namelijk goed bekend met de woningmarkt en weet vaak als een van de eerste welke woningen er te koop staan of binnenkort te koop komen te staan. 

Nu is het via websites zoals Promodomo steeds makkelijker geworden om zelf naar huizen te gaan zoeken. Maar vaak weet een makelaar al dat een huis te koop staat voordat dit op het internet wordt gezet. In tijden van een krappe huizenmarkt kan het dan toch gunstig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. 

Wanneer je hierbij al de hulp van een aankoopmakelaar wilt, dan benader je de makelaar wanneer jij je nog aan het oriënteren bent. Hij kan je dan helpen om je woonwensen duidelijk op een rijtje te zetten waarna je de makelaar een officiële ‘zoekopdracht’ kunt geven. Vervolgens gaat hij voor jou op zoek naar passende woningen. 


Bezichtiging

Ook kan je ervoor kiezen om de aankoopmakelaar jou te laten helpen bij de bezichtiging van de huizen die je op het oog hebt. Vaak is het voor woningzoekende best wel spannend om een huis te gaan bekijken en door die spanning kan je gemakkelijk vergeten om een aantal belangrijke vragen te stellen. Maar als koper heb je een onderzoeksplicht, wat inhoudt dat jij er alles aan moet doen om goed op de hoogte te zijn van de staat van het huis. 

Een aankoopmakelaar doet dit soort dingen dagelijks en kan met een rustig en koel hoofd jou helpen bij de bezichtiging. Dankzij zijn ervaring weet hij precies waar hij op moet letten bij een huis en weet hij welke vragen hij moet stellen. 

Na de bezichtiging zal hij jou dan advies geven over een aantal zaken zoals de waarde van de woning, de bouwtechnische staat, het wel of niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, bijkomende kosten en lokale regelgeving met betrekking tot jouw woonwensen. 

Daarentegen is het niet onmogelijk om een bezichtiging te doen zonder aankoopmakelaar. Er zijn genoeg checklists te vinden online die jou kunnen helpen bij de bezichtiging en om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke dingen vergeet te controleren. Maar ook als je besluit zonder aankoopmakelaar naar een bezichtiging te gaan is het altijd een slim idee om iemand mee te nemen, zoal seen partner, vriend of een familielid. Twee paar ogen zien immers meer dan een!


Onderhandelen

Op basis van openbare informatie bij instanties zoals het Kadaster, Calcase en Promodomo kun je een goed beeld krijgen van de waarde van een woning. Dit kun je allemaal gebruiken bij het uitbrengen bij een openingsbod. Maar ook hierbij kan de aankoopmakelaar jou helpen. Een goed openingsbod bepaalt namelijk of jij wel of niet in de onderhandeling terecht komt. 

Wil je het toch graag zelf doen of meer weten over een slim openingsbod? Lees dan hier onze tips voor het bieden op een huis. 

Wanneer je een goede aankoopmakelaar in handen neemt, kan hij met de onderhandeling de makelaarskosten die je hem betaalt weer ruimschoots terugverdienen. Daarnaast zal een aankoopmakelaar je een hoop tijd schelen. Wanneer je zelf gaat onderhandelen over de prijs zul je je goed moeten verdiepen in de prijzen op de markt, de prijzen van andere woningen in de buurt en beslissen hoeveel je hiervan af gaat wijken. 

Kies je voor een aankoopmakelaar, dan bespreek je van tevoren samen wat de onderhandelingsstrategie gaat worden, gebaseerd op jouw financiële situatie, hoe lang het huis al te koop staat en de woningwaarde. 


Voorlopig koopcontract controleren

Je kunt er ook voor kiezen om een makelaar in te schakelen voor het voorlopig koopcontract. Als woningkoper zul je zelf afspraken moeten maken met de bank of een hypotheekadviseur over de juiste hypotheek. Wel kan de aankoopmakelaar je helpen bij het vinden van een goede taxateur, notaris en financieel adviseur. Daarnaast zal hij het voorlopig koopcontract voor jou controleren, de woning inspecteren voor transport en helpen bij de sleuteloverdracht. 


Voordelen en nadelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is iemand die verstand en kennis heeft van de (lokale) woningmarkt. Dit kan een groot voordeel zijn in tijden dat de huizenmarkt erg krap is.
Aan de andere kant is alle kennis van een makelaar ook online terug te vinden. Alles wat hij weet over de processen van het kopen van een huis, kun jij ook zelf achterhalen. 


Nu moet je wel onthouden dat een aankoopmakelaar hier veel ervaring mee heeft. Vooral voor starters op de woningmarkt is het kopen van een huis een spannende ervaring. Het gaat immers om grote bedragen. 

Daarnaast scheelt het inschakelen van een aankoopmakelaar een hele hoop tijd. Je hoeft niet zelf uren op internet op zoek te gaan naar een woning, je hoeft niet zelf te onderhandelen, te informeren of afspraken te maken. Daarnaast is een makelaar ook niet emotioneel betrokken bij de koop en kan hij met een rationele blik naar het hele proces blijven kijken. 


Daartegenover staat wel dat het tegenwoordig erg gemakkelijk is om zelf een geschikt huis te zoeken met websites zoals Promodomo. En misschien vind jij het juist wel fijn dat het allemaal niet al te snel verloopt. Een aankoopmakelaar zal toch zo snel mogelijk alles willen afronden zodat hij naar zijn volgende project kan, terwijl jij er misschien liever rustig voor gaat zitten en je tijd neemt. In dat geval kan je er natuurlijk ook voor kiezen de aankoopmakelaar in te schakelen bij een deel van het koopproces. 


In zee met een aankoopmakelaar: de kosten 

Natuurlijk zijn er aan een aankoopmakelaar kosten verbonden. Maar die kun je ook makkelijk terugverdienen: in tijd én in geld. Naast hulp bij de zoektocht naar en het bezichtigingen van woningen, wordt je bijgestaan bij de onderhandelingen met als doel: een zo gunstig mogelijke aankoopprijs betalen. 


Waar kun je qua kosten op rekenen

Het tarief dat een makelaar doorberekent, wordt ook wel de makelaarscourtage genoemd. De courtage is vaak gebaseerd op het onderhandelingsresultaat. Dit betekent dat er een percentage berekend wordt van het bedrag dat de aankoopmakelaar van de vraagprijs weet af te krijgen. Het voordeel is dat hij of zij extra gemotiveerd is om een zo gunstig mogelijke prijs te bedingen. Nadeel is dat de koop misschien niet doorgaat, omdat die hogere beloning een reële prijs in de weg kan staan. 

Daarnaast hanteren steeds meer aankoopmakelaars vaste tarieven. Zo weet je als koper in een vroeg stadium waar je aan toe bent. De bedragen lopen uiteen van 500 tot 2000 euro. Het loont om van tevoren goed uit te zoeken wat er bij die kosten is inbegrepen. 

Het betalen van een vooraf bepaald percentage, bijvoorbeeld 1% van de totale aankoopsom, is ook een mogelijkheid, al is deze optie de laatste jaren minder gewild en betalen de meeste woningzoekers liever een vast tarief. Hoe hoger de aankoopsom, hoe meer hij immers verdient. Steeds meer makelaars passen hun tarieven en type tariefberekening hierom aan.


Niet alleen huizen vergelijken, maar ook aankoopmakelaars

Tijdens de huizenjacht is het huizen vergelijken wat de klok slaat. Net zolang tot je je droomhuis hebt gevonden! Toch is het ook een goed idee om aankoopmakelaars met elkaar te vergelijken. De onderlinge verschillen zijn namelijk groot. Dat verschil in aankoopmakelaar kosten hangt onder andere af van het soort dienstverlening wat de makelaar biedt. Aankoopmakelaar kosten zijn bijvoorbeeld hoger als hij of zijn al in de oriëntatiefase met je meegaat, en niet pas aan de slag gaat als je al een huis hebt gevonden.


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Delen: