Willen je ouders garant staan?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/c4922e9c-0088-4d73-a102-168c12881641/Willen_je_ouders_garant_staan.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Hulp bij je eerste woning, bijvoorbeeld van ouders die garant staan

Het is tijd voor een eigen huis en misschien heb je dat ene droomhuis zelfs al gespot. Als je mazzel hebt kunnen je ouders je helpen om die droom te verwezenlijken. Er zijn verschillende manieren waarop ze je financieel een steun in de rug kunnen geven, waaronder de optie dat jouw ouders garant staan. Al komt dit in de praktijk nauwelijks meer voor. 

Extra hulp voor starters op de woningmarkt

Ouders die garant staan: je hebt er vast weleens van gehoord. Het betekent dat ouders meetekenen bij de hypotheek van hun kind. De betreffende geldverstrekker kan dan een beroep op hen doen zodra de zoon of dochter de hypotheekrente en eventuele aflossing niet meer kan betalen. De mogelijkheid om als ouders garant te staan komt in de praktijk echter nauwelijks meer voor. Er zijn nog hypotheekverstrekkers die deze mogelijkheid bij uitzondering bieden, maar starters op de woningmarkt moeten het eerder hebben van andere mogelijkheden.

1.De schenking

Een nieuwe woning waaraan jouw ouders meebetalen: wie wil dat nou niet! In 2017 mag je als kind, mits je tussen de 18 en 40 jaar oud bent, een eenmalig schenkingsbedrag van € 25.449 ontvangen. Ook mag je een schenking van maximaal € 100.000 ontvangen, mits je dat bedrag besteed aan een nieuw huis of de verbetering danwel het onderhoud ervan. Je kunt dit geldbedrag bovendien gebruiken voor de aflossing van je woning- of restschuld. Doneren je ouders liever een kleiner bedrag? Dat kan, tot € 5.304 per jaar.

2. De lening

Geld lenen van je vader en moeder kan ook. Zo’n lening kun je zien als een onderhandse, en hoeft notarieel niet te worden vastgelegd. Wel is het slim om duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een contract. Ook moet deze geldlening bij de Belastingdienst bekend zijn. Je moet namelijk, net als bij de bank, geld over deze lening betalen. Onder bepaalde voorwaarden is de rente hiervan wel aftrekbaar. 

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: