Woning huren of kopen?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/38fda023-47e1-4b7e-92d0-159db5f53b66/Woning_huren_of_kopen_-_Promodomo-min.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Een woning huren of toch kopen? Lees hier onze tips en tricks 

Je hebt besloten dat het tijd is voor een nieuwe stek. Maar of het een mooie woning huren wordt of dat je gaat kopen... daar ben je nog niet over uit. Hoe weet je welke vorm het beste bij je past?


1.Budget

Stel jezelf allereerst de vraag: wat kan ik aan maandlasten besteden? Maak een zo precies mogelijke schatting. Vervolgens begint het oriënteren. Wat kun je voor dat bedrag kopen of huren? Online calculators helpen je hierbij op weg. Zo kun je eenvoudig berekenen wat voor jou de beste en goedkoopste optie is: een woning huren danwel zelf aanschaffen.


2. Toekomst

Jouw woning huren kan slim zijn als je je zo min mogelijk wilt vastleggen. Van een huurcontract kom je immers makkelijker af. Overweeg je te kopen, dan betekent dat een investering in de lange termijn. Ben je van plan om in de toekomst minder te gaan werken, of voor jezelf te beginnen? Het speelt allemaal mee bij wat je uiteindelijk voor woning of appartement kunt aanschaffen. Ook is het handig jezelf af te vragen: hoe lang wil ik in mijn nieuwe huis blijven wonen? Als vuistregel geldt dat je er in ieder geval vijf jaar moet blijven wonen. Is het onzeker of dat wel haalbaar is? Dan is een woning huren al snel een betere optie.


3. Risico 

Een eigen huis aanschaffen is niet zonder risico’s. In de loop van de tijd kan jouw woning bijvoorbeeld minder waard worden. Het betekent dat je hypotheek hoger uitvalt dan de woningwaarde. Dit wordt ook wel “huis onder water” genoemd. Mensen die hun woning huren lopen dat risico niet. Daarentegen gooien huizenbezitters ‘geen geld weg’. Je maandelijkse hypotheeklasten zijn immers een investering en aan het einde van de looptijd is de woning van jou. 

Woningen vergelijken 

Ben jij eruit en wordt het een woning huren danwel kopen? Mooi! Nu begint het meerdere woningen vergelijken. Van huurwoningen tot koophuizen: neem de tijd voor je zoektocht en ga nooit overhaast te werk. Op naar je droomhuis!


Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: