Dag van de Duurzaamheid

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/53428c2b-80bc-4526-bef3-fc8c15d9b756/rawpixel-658249-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Gisteren was het de dag van de duurzaamheid. Deze valt elk jaar op 10 oktober en dit jaar werd de tiende editie alweer gevierd. Overal in het land worden deze week daarom duurzame activiteiten en evenementen georganiseerd. Maar duurzaamheid zou niet iets moeten zijn dat we maar één dag per jaar mee bezig zijn. Voor een echt duurzamere toekomst zouden we natuurlijk het hele jaar lang hier stil bij moeten staan. 


Nu zijn er vele manieren waarop jij - alleen of samen met anderen - een steentje kunt bijdragen aan die duurzame toekomst. Eerder dit jaar gaven wij al zes handige tips om duurzamer te wonen. Dit waren makkelijke tips die iedereen, zonder al te veel moeite, kan gebruiken. Maar met de dag van de duurzaamheid deze week, hebben we hier wat meer uitdagende manieren. Ben jij bereid om deze veranderingen door te voeren in jouw woning om bij te dragen aan een duurzame en groenere toekomst?


Van een korte naar een koude douche

In onze zes tips voor beginners stelden we al voor om korter te douchen om minder water te verbruiken elke dag. Maar voor de echte die-hard duurzaamheids-fanatisten is er nog een andere optie. Een koude douche. 

Het opwarmen van het water kost namelijk aardig wat energie en wanneer jij nog een oude cv-ketel in jouw huis hebt staan is dit niet erg milieuvriendelijk. Hoewel je misschien kort doucht, kost het nog wel wat tijd voordat de ketel het water heeft opgewarmd. Door een koude douche te nemen kan je nog steeds lekker jezelf opfrissen elke dag, maar verbruik je veel minder energie! 

Maar dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je meteen 20 minuten lang onder die koude douche blijft staan…


Promoot ons Fietsland

In het weekend doen vele mensen de wekelijkse boodschappen… met de auto. En natuurlijk begrijpen wij heel goed dat je lang niet altijd alle boodschappen in je fietsmand kan proppen en tegelijkertijd enigszins veilig en gemakkelijk terug kan fietsen naar huis. Zeker niet wanneer je een groot gezin hebt. 

Maar hoe zit het met alle koppels zonder kinderen? Of mensen die net op zichzelf zijn gaan wonen en nog een eigen appartement voor hun alleen hebben? In plaats van alle boodschappen in het weekend te halen met de auto kun je ook overwegen om twee keer per week naar de supermarkt te gaan op de fiets. Of neem je partner of beste vriendin mee, zodat jullie samen je voedselvoorraad terug naar jouw huis kunt brengen! Plezier gegarandeerd. 


Verminder CO2-uitstoot

Dit is niet iets dat je even gemakkelijk in je eentje regelt. Maar klop eens op de deur van je buren en overleg de optie op een elektrische laadpaal in de straat te plaatsen. Wanneer niemand in de straat een elektrische auto heeft, is dit waarschijnlijk overbodige luxe. En niet iedereen kan een elektrische auto betalen. Maar een elektrische laadpaal is zeker niet de enige manier om jouw straat of wijk te verduurzamen. 

Lees snel onze 3 tips hoe jij samen met jouw buren kan zorgen voor een duurzame wijk!

Zit je zelf financieel niet heel breed, of weet jij toevallig dat je buren door een zware periode gaan? Bespreek dan de opties en mogelijkheden van carpoolen. Zo kun je eventueel samen de boodschappen doen in het weekend, gezamenlijk naar het werk rijden of de kinderen van de buren een keertje ophalen van school wanneer jij daar toch langs rijd. 


Eet bewust

Rund- en lamsvlees hebben een grote impact op het milieu. De productie van vlees kost namelijk erg veel energie en zorgt daarbij voor veel CO2-uitstoot. Er zijn echter genoeg alternatieven te vinden voor vlees om voldoende eiwitten binnen te krijgen, zoals sojaburgers, tofu, noten en peulvruchten. 

Een dagje zonder vlees kan gemakkelijk. Kies één dag in de week dat je geen vlees eet en let er ook op met de boodschappen dat je niet meer vlees koopt dan je eet. Het is namelijk nog meer zonde wanneer je vlees koopt, het milieu belast, en het vervolgens niet opeet. Er zijn dus genoeg manieren om nog duurzamer te leven en te wonen. En eigenlijk zijn ook deze tips nog gemakkelijk uit te voeren. Voor mensen die wat meer geld hebben kunnen er ook voor kiezen om meer te investeren in groene energie, maar voor de kleinere huishoudens zijn er ook voldoende opties om een steentje bij te dragen aan ons milieu. 


Wat heb jij dit jaar gedaan aan de dag van de duurzaamheid? Laat het ons weten en volg ons via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: