De wijk verduurzamen met je buren

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/07d3718b-1508-4082-bf74-edfc40d30f39/rawpixel-558597-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

In je eentje aan een nieuw project beginnen is vaak lastig. Maar betrek er een aantal kennissen of vrienden bij en je raakt meteen al een stuk gemotiveerder. Daarom bespreken we hier drie manieren om samen met je buren de wijk te verduurzamen. 


Warmte delen

Warmtepompen zijn een ideale manier om je woning te verwarmen op een duurzame en milieubewuste manier. Met behulp van een goede warmtepomp kunnen huizen zelfvoorzienend worden op het gebied van warmte, kan de energierekening enorm worden verlaagd en zal het energielabel van jouw woning verhogen. Maar de warmtepomp is er nu niet alleen voor één enkel huis!


Dit jaar is er een experiment begonnen in Ypenburg, Den Haag, waarbij buren hun warmte kunnen delen. Om erachter te komen of het mogelijk is om restwarmte alsnog te gebruiken voor bijvoorbeeld het douchen, zijn Eneco, Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg (HWY) en de gemeente Den Haag gaan samenwerken en kwamen afgelopen januari met een pilot. 

Het is al steeds gewoner om je eigen warmte op te wekken met een warmtepomp in huis. Maar wanneer je warmte genoeg hebt, schakelt deze warmte pomp vaak uit en gaat er warmte verloren. Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de warmtepomp niet uitschakelt, maar extra warmte teruggestuurd naar het warmte net in de wijk waardoor een ander huis in de buurt hier vervolgens gebruik van kan maken. 

Deze samenwerking binnen wijken en de gezamenlijke investering moet het voor iedereen aantrekkelijker maken om te investeren in dit soort duurzame oplossingen. En zeker nu de cv-ketel steeds minder populair wordt is de warmtepomp een goed alternatief. 


Zonnepanelen op de daken

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen kan je al snel meer energie opwekken dan dat je nodig hebt. Eerst ging al deze energie terug naar energieleveranciers. Maar tegenwoordig is het veel populairder, en ook steeds makkelijker, om de extra energie te delen met je buren, vrienden of familie.

Meerdere initiatieven zijn al gestart in Nederland om zonne-energie te delen tussen particulieren. Zonnepanelen zijn niet alleen een investering in het milieu, maar ook in je portemonnee. Op de lange termijn scheelt het je aardig wat geld op de energie rekening. En zou het niet fijn zijn om deze voordelen te kunnen delen met anderen? 

Zo zijn de websites zonnepanelendelen.nl, vandebron.nl en powerpeers.nl allemaal gericht op het delen van zonne-energie tussen particulieren, in plaats van met energieleveranciers. Overgebleven energie wordt omgeleid naar andere huizen in de buurt die zo ook gebruik kunnen maken van duurzame energie en hun energierekening omlaag kunnen brengen. 

Misschien zien jouw buren hier ook wel een voordeel in en kun je het idee opgooien om met zijn allen gezamenlijk te investeren in zonnepanelen! Zo scheelt het kosten per huishouden en kan de hele buurt genieten van de voordelen. 


Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen die er zijn voor particulieren. 

Buurtbarbecue

Foto van Scott Madore

Een hele andere manier van verduurzamen met je buren is het houden van een gezellige buurtbarbecue (of picknick). Zo gaan er die dag heel wat minder gasfornuizen aan, kunnen de lampen bij iedereen thuis wat langer uitblijven en ook de tv heeft even wat rust. 

En wanneer je de barbecue op een slimme manier gebruikt, komen er ook geen schadelijke stoffen in de lucht waardoor zelfs de barbecue milieuvriendelijk zal zijn! Wees bijvoorbeeld zuinig met de brandstof van de barbecue en grill niet alleen vlees, maar denk ook aan vissoorten, groentespitsen, salades, stokbrood en sausjes. Ook slim is om een elektrische barbecue te gebruiken. Deze geeft namelijk veel minder rook af dan houtskool of briketten barbecues.

Bij zo'n grote buurtbarbecue heb je al snel dat je teveel eten inkoopt. Niemand wil immers dat er te weinig is! Verdeel de restjes van de barbecue over alle gezinnen in de buurt, zodat er niet veel voedsel achteraf verloren gaat. 


En als je niets meer heb om over te praten met je buren, kun je het altijd nog hebben over die warmtepomp of zonnepanelen voor de wijk!

Delen: