De voordelen (en nadelen) van gasloos wonen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/13f83ede-ac6c-47c0-b370-e22852f7c8c2/wesidetrip-454829-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Eén op de vier van de Nederlanders ziet niets in het wonen zonder gas, volgens een onderzoek van Motivaction afgelopen Februari onder 1312 Nederlanders. Het is namelijk voor veel mensen erg makkelijk om te focussen op de nadelen van deze verandering. Maar voor veel mensen is het ook nog onduidelijk wat nou eigenlijk de voordelen ervan zijn, terwijl die er veel meer zijn dan nadelen!


Elektrisch koken

Geen gas betekent ook niet koken op gas. En dus moeten we daar alternatieven voor zoeken. De meest voor de hand liggende oplossing is dan elektrisch koken. Veel mensen vinden deze overstap lastig of vervelend en daarnaast kost een overstap natuurlijk ook wat geld. Je gasfornuis moet immers vervangen worden door een elektrische kookplaat. 

En dan zijn er ook nog eens meerdere opties waaruit je kan kiezen. Ga je voor keramische of voor een inductie kookplaat? Wat de beste keuze is, verschilt per persoon. Zo is een inductie kookplaat makkelijker en sneller in het regelen van de temperatuur en gaat dit bij een keramische kookplaat wel wat langzamer. Aan de andere kant vereist een inductie kookplaat dat je je pannen vervangt. Dit werkt namelijk met een magnetisch veld en hiervoor zijn speciale pannen nodig. Bij een keramische kookplaat kun je gewoon nog met je oude pannen blijven koken. 

Maar ondanks dat het even wennen is en dat het wat geld kost om over te stappen, zitten er meer voordelen dan nadelen aan het elektrisch koken. 

Ten eerste scheelt het je erg veel tijd en irritatie in het onderhoud van je kookplaat. Het schoonmaken van een gaspit is altijd een hele (vervelende) klus waar de meeste mensen enorm tegenop kijken. Zowel inductie als een keramische kookplaat zijn echter gladde oppervlakken die heel makkelijk schoon te maken zijn. Je haalt een doekje erover heen en je bent klaar! Daarnaast krijg je bij een inductie plaat ook geen last van aangekoekte vlekken van het overkoken. De warmte zit namelijk niet in de plaat maar in het magnetische veld! 

Naast het gemakkelijke onderhoud is een elektrische kookplaat ook nog eens veiliger en milieuvriendelijker. Milieuvriendelijker omdat deze vorm van koken minder energie verbruikt en veiliger omdat je niet te maken hebt met een open vuur. 


Nog maar één energiesysteem per huis

Oude woningen zijn erop gebouwd om twee verschillende energiesystemen te gebruiken: gas en elektriciteit. Wanneer heel Nederland overstapt op gasloos wonen is dit niet meer nodig, wat betekent dat het bouwen van huizen goedkoper en sneller zal worden. Er hoeft immers nog maar rekening te worden gehouden met één systeem. 


Extra kosten of minder kosten

Wanneer je overstapt op duurzame alternatieven voor gas, moet je toch echt even wat geld investeren. Uit een onderzoek van Ecorys wordt de gemiddelde investering per huishouden geschat op 18.500 euro. En dat is niet een bedrag dat iedereen klaar heeft liggen. Vele mensen zeggen dan ook wel gasloos te willen gaan wonen, maar niet als het duurder is. 

Maar is het ook echt veel duurder? Ja, een investering van 18.500 euro is aardig duur. Maar je krijgt er op de lange termijn ook iets voor terug. Zo heb je bijvoorbeeld geen onderhoudskosten meer voor je cv-ketel en betaal je ook de gasrekening niet meer. Ook een betere isolatie kan veel geld besparen doordat je minder energie onnodig kwijtraakt, maar het juist allemaal efficiënt gebruikt. Op verschillende manieren kan een elektrisch energiesysteem ervoor zorgen dat jouw energierekening daalt!


Goed voor het milieu

En de mensen die nog wat extra's willen, kunnen investeren in duurzame energiesystemen. Deze systemen kunnen ook je woning verkoelen of juist verwarmen, maar zijn niet slecht voor het milieu en op de lange termijn ook niet voor je portemonnee. Zo kun je denken aan zonnepanelen, stadswarmte of windenergie. Ook voor deze oplossingen geldt: het kost aardig wat geld om te beginnen, maar op de lange termijn zal het juist voordeliger uitpakken!


Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: