Een Bouwkundige Keuring: Waar moet je op letten?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/4883b7db-5777-4bd9-8642-859ee0972047/Een_bouwkundige_keuring_waarop_letten.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Als je zeker wilt zijn dat het huis waar je verliefd op bent geworden geen verborgen gebreken heeft, is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring een aanrader. Zo weet je als huizenkoper waar je aan toe bent. Bovendien ga je met het bouwkundig rapport sterker de prijsonderhandelingen in. Maar, waarop letten bij een bouwkundige keuring?


Bouwtechnische Keuring 

Liever vandaag dan morgen wil je die mooie woning kopen. Het is verleidelijk om hard van stapel te lopen, maar het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is een absolute aanrader. Een bouwkundige (of bouwtechnische) keuring houdt in dat een inspecteur het gehele huis naloopt op gebreken. En met het gehele huis bedoelen we ook echt het hele huis. Van het dak tot de kelder en alles ertussenin. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar dingen die kapot zijn op het moment van de keuring, maar ook naar eventuele toekomstige gebreken. Vervolgens stelt de inspecteur een rapport op waarin ook een schatting wordt gemaakt van de reparatiekosten die nodig zullen zijn.


Hierbij onze tips waarop te letten bij de bouwkundige keuring.

1.Vergelijk offertes

Vraag offertes aan bij verschillende aanbieders. De prijzen die inspecteurs aanhouden kunnen flink uiteenlopen; onafhankelijke instanties hanteren vaste tarieven. Overweeg bovendien om bij een oude woning te investeren in een uitgebreidere, en dus duurdere, keuring. Dat kan je een hoop gedoe achteraf besparen. 

Ook hangen de kosten af van de grootte van de woning. Gemiddeld kost een goede bouwkundige keuring tussen de 300 en 500 euro. 


2. Aanwezigheid bij de keuring

Zorg dat je aanwezig bent tijdens de bouwkundige keuring. Waarop te letten? De mondelinge toelichting van de inspecteur is, net als allerlei bouwtechnische wetenswaardigheden, waardevol. Stel vooral ook alle vragen die hebt. Zo weet je zeker dat je er het maximale uithaalt. Hierbij is het ook aan te raden jouw eigen notitieblok mee te nemen om aantekeningen te kunnen maken. Zo kan je deze later gebruiken wanneer je door het rapport heen loopt. 


3. Tijdnood? Geen nood

In sommige steden is de vraag naar huizen zo groot, dat je misschien te weinig tijd hebt om voor je aankoopbeslissing de bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Door slim te plannen kun je de keuring dan inplannen tijdens de drie dagen bedenktijd. Zo kun je dat mooie huis kopen zonder achteraf voor vervelende verrassingen te komen staan. 


Maar wanneer dit niet mogelijk is kun je ook nog afzien van de koop wanneer je de bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde in het voorlopige koopcontract opneemt. Zo kun je in het voorlopig koopcontract onder de ontbindende voorwaarden stellen dat de koop voor dat bod alleen doorgaat onder voorbehou van de bouwtechnische keuring. Op deze manier zit je straks niet vast aan een huis waar de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van het huis. Een bouwkundige keuring kun je dus zowel voor als na het bieden laten uitvoeren. 


4. Taxatie = geen keuring

Klopt het dat je door je huis te taxeren, je geen bouwkundige keuring meer hoeft te doen? Nee! Dit is een veel voorkomende denkfout. Een taxatie geeft je informatie over de marktwaarde, maar zegt niets over de bouwkundige staat van de woning. Laat daarom beide uitvoeren als je goed beslagen ten ijs wilt komen en een zo goed mogelijke prijs voor je droomwoning wilt betalen.


5. Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar vaak wel handig

Zeker voor oudere gebouwen is een bouwkundige keuring verstandig. Denk hierbij aan huizen die gebouwd zijn voor 1990. Bij een appartement hoef je echter vaak geen bouwkundige keuring uit te laten voeren. Bij een appartement is het belangrijker dat er een goede Vereniging van Eigenaren aanwezig is. Die houden zich namelijk bezig met de grootste gebreken van de woning. 


Ook bij een nieuwbouwwoning kan een controle geen kwaad. Dan weet je in ieder geval zeker dat alles volgens de tekeningen op de juiste manier gebouwd en sta je later niet voor vervelende verassingen. In plaats van een bouwtechnische keuring laat je bij een nieuwbouwhuis vaak een opleveringskeuring doen. 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: