Prefab woningen vergroten de kansen op de woningmarkt

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/9de5b40b-c4a8-4a97-b114-83799310092d/adriana-carles-630580-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Met de huidige problemen van de woningmarkt wordt gezocht naar nieuwe oplossingen om het woningentekort tegen te gaan. Daarbij wordt er steeds vaker gekeken naar prefab woningen om het probleem op een snelle manier op te lossen. 


Vele mensen denken bij een prefab, oftewel een geprefabriceerde woning, aan een standaard kartonnen woning dat even snel in elkaar wordt gezet. Kun je niet beter kiezen voor een traditioneel gebouwde woning dat je kan aanpassen aan jouw wensen en vervolgens verder kunt uitbreiden? Omdat veel mensen een verkeerd beeld hebben van dit type woning leggen we het hier even uit.

Hoe werkt het?

Bij het bouwen van een prefab woning worden zoveel mogelijk onderdelen van de woning van te voren gefabriceerd in de fabriek. Wanneer de onderdelen klaar zijn worden deze vervoerd naar de locatie waar de woning wordt gebouwd en wordt alles in een korte tijd in elkaar gezet. 

Niet alle onderdelen van een prefab woning kunnen van te voren worden gemaakt. Zo moet op de bouwgrond wel een fundering voor de woning worden aangelegd. Doordat niet alles van te voren is vastgelegd kun je de woning nog wel aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Een prefab woning hoeft dus helemaal niet zo standaard te zijn als vele mensen denken. Er zijn aardig wat mogelijkheden om het in te richten naar jouw wensen. 


Wat zijn de voordelen?

Een van de voordelen van een prefab woning is dat snel gebouwd is. Hierom worden prefab woningen ook al een tijdje genoemd als oplossing voor het woningtekort in Nederland. Het meeste werk wordt in de fabriek gedaan, waarvan sommige onderdelen ook in massaproductie kunnen worden gefabriceerd. Vervolgens moet het alleen nog in elkaar worden gezet. 

Doordat de bouwperiode op de locatie maar kort is, staat het gebouw niet lang open in de regen en wind. Hierdoor blijft de kwaliteit van de woning beter intact en kan de woning droog, schoon en snel opgeleverd worden. 


Waarom geen traditionele woning?

Vele mensen kiezen liever voor een traditionele woning, omdat deze vaak makkelijk verbouwd of aangepast kunnen worden aan persoonlijke voorkeuren, terwijl een prefab woning vaak wordt gezien als een standaard woning waar weinig aan gedaan kan worden. 

Er zijn echter genoeg bouwbedrijven van prefab woningen die jou de keuze geven om de woning aan te passen aan jouw persoonlijke smaak. Hoewel er inderdaad vaak wordt gewerkt met een standaardmodel zijn er vaak genoeg mogelijkheden om aanpassingen door te voeren in het model voor de bouw begint. Ook bieden veel bouwbedrijven de optie om de prefab woning later uit te breiden wanneer gewenst. Check hiervoor het betreffende bouwbedrijf. 

Door de efficiënte bouwmanier en de manier waarop de materialen worden gemaakt is een prefab woning vaak goedkoper dan een traditionele woning. Echter, wanneer je de prijslijst van de prefab woning ontvangt van het bouwbedrijf controleer dan altijd goed welke prijzen er bij zijn inbegrepen. 

Niet altijd is het vervoer van de materialen inbegrepen. Ook de bouwgrond staat vaak niet op de prijslijst. Wanneer je hier geen rekening mee houdt vanaf het begin kan dit achteraf behoorlijk tegenvallen. Toch wordt over het algemeen ervaren dat het bouwen van een prefab woning goedkoper is dan een traditionele woning. De materialen zijn namelijk goedkoper en de bouwperiode is ook zeker korter. Dit kan een hoop stress schelen!


Bezichtigen kan!

Omdat een prefab woning vaak een semi-maatwerk en voorgebouwde woning is, heb je vaak de mogelijkheid om de woning van te voren te bezichtigen en te bekijken. Vaak bekijk je dan de standaard woning of het standaard model. Vanuit dit model kun je vervolgens, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, extra (slaap)kamers toevoegen en het gebouw verder inrichten zoals jij wilt.


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: