De Perfecte Checklist voor al jouw Woonwensen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/978bf366-bd35-41b3-901b-bd164de3e4a7/Lees_nu_de_checklist_woonwensen_.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Wil je een huis kopen? Dan komt er veel op je af. Belangrijk is om te weten wat jouw woonwensen zijn voor jouw nieuwe huis. 

Bij het bepalen van jouw woonwensen zijn er twee dingen belangrijk. Ten eerste moet je voor je zelf duidelijk hebben wat jij precies zoekt in een woning. Wat zijn de kenmerken of eisen voor een woning die jij absoluut essentieel vindt voor jouw droomhuis. Ten tweede is het handig om je te oriënteren op de huizenmarkt. Door te kijken naar de woningen die beschikbaar en voor welke prijzen, kun jij een beter beeld vormen van welke woonwensen jij belangrijk vindt en wat je kan betalen. 

Een checklist woonwensen helpt je structuur aan te brengen. Zo zie je geen punten over het hoofd. En kun je gericht op zoek naar jouw droomhuis. 


Plaats en Omgeving

Waar wil je gaan wonen? En in welke buurt? Het kan bepalend zijn voor je hypotheek - en je woonplezier. Zo is een woonwijk leuker voor kinderen dan een woning aan een rustige weg. Ook is voor een gezin met kinderen het vaak intressant om een tuin aan de voor of achterkant te hebben waar de kinderen rustig en veilig kunnen spelen. Bekijk ook wat er in de omgeving te vinden is. Zijn er goede scholen? Hoe ver zit je van uitvalswegen vandaan? Wonen er veel andere kinderen in de buurt of zijn het vooral ouderen of starters? 

Wanneer je geen kinderen hebt, heb je waarschijnlijk hele andere prioriteiten. Is het huis in de buurt van jouw werkplek? Waar is het dichtsbijzijnde ziekenhuis of misschien woon je graag dichtbij (of ver weg) van de rest van je familie? 

Door antwoord te geven op deze vragen kun je voor jezelf een duidelijker beeld maken van de omgeving, wijk, stad of dorp waar je in wilt gaan wonen. Dit kan de zoektocht naar jouw droomhuis een heel stuk makkelijker maken! 


Woningindeling

Wat heb je minimaal - en maximaal - aan ruimte nodig?  Omdat een huis een flinke investering is, is het slim om in de toekomst te kijken. 

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, zonder partner, dan kan een klein appartement voldoende zijn. In zo'n geval is vaak een goedkopere plek ook een stuk gunstiger voor je portemonnee, aangezien er niet een tweede kostwinner in het plaatje is. 

Maar wanneer je met je partner gaat samenwonen zul je toch op zoek moeten gaan naar een wat grotere woning. Verwacht je de aankomende jaren alleen te blijven wonen met je partner, of hebben jij en je partner een sterke kinderwens? Ook hiermee moet je rekening houden als je niet over een aantal jaar weer opnieuw wilt verhuizen. Kinderen zelf kosten immers al genoeg!


Type woning

Bij het nadenken over de woningindeling is het ook handig om na te gaan wat voor type woning jij precies zoekt. Heb je liever jou eigen plekje waar helemaal niemand je stoort? Ga dan op zoek naar een vrijstaande woning. 

Of vind je buren juist gezellig en zoek je een levendige buurt waar je makkelijk even bij de buren aan kan kloppen voor een kopje suiker. Of waar jouw kinderen vriendjes en vriendinnetjes kan maken. Misschien is dan een tussenwoning, hoekwoning of een twee-onder-een-kap woning meer iets voor jou?

Bij Promodomo filter jij gemakkelijk op allerlei type woningen. Zo hopen wij dat jij precies vindt wat jij zoekt in jouw droomhuis. 


Bouw van het Huis

Ga je voor een nieuwbouwhuis of kies je voor bestaande bouw? Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees je daarom goed in en mocht je dan nog twijfelen: streep de plus- en minpunten tegen elkaar af. 

Kom je er niet helemaal uit of je liever in een nieuwbouw huis of een bestaand huis wilt wonen? Wij hebben hier de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande woningen voor jou op een rijtje gezet. 


Bijzondere Eigenschappen

Is een ligbad een absolute vereiste, of wil je daar nog concessies aan doen? En is een eigen tuin jouw grote droom, of heb je aan een balkon ook genoeg? En je partner, kan die zijn gloednieuwe motor voor het huis kwijt of is een garage toch wel erg handig? 

Bedenk van tevoren wat je nodig hebt en schrijf op wat je zoekt. Met deze wensenlijst kun je gericht op zoek. Met een checklist kan je namelijk bij elk huis dat je vindt makkelijk zien aan hoeveel eisen het huis voldoet. Ook kan de wensenlijst jouw helpen bij het filteren van de huizen op Promodomo om zo gerichter en efficiënter op zoek te gaan naar jouw droomwoning. 


Budget Vaststellen

Stel vast wat je maximaal wilt besteden en laat je hypotheek berekenen. Houd bij een nieuwe woning kopen ook rekening met de kosten koper. Gemiddeld bedragen die zo’n 10 procent van de vraagprijs. Bedenk ook goed of je de hypotheekrente lang of juist kort wilt vastzetten.

Wanneer je weet wat je budget is, kun je gerichter zoeken naar huizen die jij ook daadwerkelijk kan betalen. Wat kun je krijgen voor het bedrag dat je in gedachte hebt? Moet je bepaalde eisen loslaten, of is er nog wat speelruimte? 

Wanneer je een budget vaststelt is niet alleen de maximale hypotheek van belang. Houd ook rekening met de inbreng van eventueel eigen geld of een schenking of lening van jouw ouders. Wees niet bang om het gesprek aan te gaan met jouw ouders over de financiële situatie. Zij hebben het allemaal immers al eens gedaan en wie weet geven ze je nog een aantal onmisbare tips! 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via FacebookTwitter of Instagram!

Delen: