Nieuwbouw of bestaande woningen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/ec48ad32-1b44-4cee-bef9-875ba8ad9970/Nieuwbouw_of_bestaande_woningen_-_Promodomo.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Nieuwbouw of een bestaande woning? De voor- en nadelen op een rijtje

Als huizenkoper kun je kiezen uit een bestaand huis of nieuwbouw. Misschien heb je al een duidelijke voorkeur, maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt en beide opties naast elkaar wilt leggen. Speciaal voor jou hebben we deze blog geschreven met alle voor- en nadelen per woningtype op een rijtje. 


Waarom nieuwbouw?

Kies je voor een nieuw huis kopen, dan weet je zeker dat alles spiksplinternieuw is en je de eerste jaren lage onderhoudskosten hebt. Alles is immers in een goede staat bij de oplevering en er is geen mogelijkheid geweest voor het huis om veel schade op te lopen. Daarnaast worden vaak de nieuwste materialen en technieken gebruikt in de woningbouw, waardoor het huis vaak moderner en/of beter gebouwd is dan oudere woningen.

Ook heb je bij een nieuwbouw woning meer inspraak in de de afbouw en indeling. De woning moet immers nog gebouwd worden dus er kunnen nog allerlei aanpassingen worden gemaakt. Ook komt er een keuken en badkamer in naar jouw smaak! Zo weet je zeker dat je de komende jaren niet meer hoeft te verbouwen. 

Daarnaast voldoen nieuw opgeleverde huizen aan de laatste milieu-eisen. Reken op goede verwarming en isolatie (en dus lagere energiekosten) en piekfijne elektra en riolering. Het huis zal ook een beter energielabel hebben en meer opties om voor een relatief lage prijs te kunnen investeren in duurzame energie. 

Bovendien ben je geen geld kwijt aan overdrachts-, makelaars- en taxatiekosten. Hiertegenover staat echter wel dat er extra kosten kunnen zijn voor  tuinaanleg, erfafscheiding, opleveringskeuring en bouwrente. Dit zijn geen kosten die je over het hoofd wilt zien, want het kan de prijs van het huis toch nog aardig omhoog brengen. 

Naast al deze pluspunten heeft nieuwbouw ook minpunten. Zo heb je minder keuze: het aanbod van nieuwbouwwoningen is beperkt. Verder maak je een koopbeslissing op basis van tekeningen. Dat kan best moeilijk zijn en is niet voor iedereen weggelegd! Tot slot: de prijs van een nieuwbouwwoning is niet onderhandelbaar. Speelruimte voor een andere prijs die past bij jouw hypotheek is er dus niet. 


En wat zijn de voor- en nadelen van een bestaande woning?

In tegenstelling tot nieuwbouw is de prijs van bestaande te koop huizen onderhandelbaar. Wanneer jij goed bent in onderhandelen, of wanneer jij werkt met een aankoopmakelaar die het onderhandelingsproces voor jou kan overnemen, dan kan dit zeker gunstig uitpakken voor jouw portemonnee!

Verder zit er relatief weinig tijd tussen aankoop en overdracht en is de woonomgeving al ontwikkeld. Om zeker te weten dat de woonomgeving waarin het huis is gevestigd goed bij jou past kun je een buurtonderzoek ondernemen. Onze tips voor een effectief buurtonderzoek lees je hier. Tevens kun je soms roerende zaken van vorige bewoners opnemen en betaal je geen bouwrente. 

Daarentegen kunnen er extra kosten gaan zitten in achterstallig onderhoud, een bouwkundige keuring en zaken als overdrachtsbelasting, taxatie- en makelaarskosten. Dit kosten vallen vaak onder de kosten koper en deze vallen voor sommige mensen nog wel eens tegen. Zeker wanneer zij hier van te voren geen rekening mee houden. Vroeger kon je nog 101% van de vraagprijs van een woning lenen als hypotheek. Met die extra procent financierden vele mensen de 'kosten koper'. Tegenwoordig is dit verlaagd naar 100% van de vraagprijs, waardoor de overdrachtsbelasting, taxatie- en makelaarskosten nu gewoon uit eigen geld moeten worden betaald. Houdt hier dus altijd rekening mee bij het uitzoeken van een woning.  

Bovendien is de kans aanwezig dat er ruimtes zijn die je niet mooi vindt, waardoor je bijvoorbeeld moet investeren in een nieuwe badkamer. Om dit laatste te voorkomen is het altijd belangrijk om een huisbezichtiging te doen. Hoewel je bij een nieuwbouw woning enkel de tekening hebt om te beslissen, zo kun je bij een bestaande woning vaak door het hele huis rondlopen en een goede indruk krijgen van hoe het is om daar te wonen. 


Een keuze maken

Of je nu gaat voor nieuwbouw of een woning die al bestaat: bedenk van tevoren goed waar je tegenaan zou kunnen lopen en geniet daarna met volle teugen van je nieuwe droomhuis! Beide keuzes komen met voor- of nadelen, maar wat het zwaarste voor jou meeweegt hangt af van jouw woonwensen


Is de hoogte van jouw hypotheek nog twijfelachtig of de inbreng van eigen geld? Of ga je liever voor een wat goedkopere woning? In dat geval kan een bestaande woning een fijnere keuze zijn. Vooral ook omdat de prijs dan nog onderhandelbaar is. Maar wanneer jij graag in een moderner huis woont waar de komende jaren niet veel aan gedaan hoeft te worden dan is een nieuwbouw huis echt iets voor jou! 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via FacebookTwitter of Instagram!

Delen: