Eerste woning kopen? Let dan hier op!

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/3a010b5e-f994-4ea9-931e-9aff6d139293/Fotolia_107451470_M.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Bij het kopen van een woning komt er veel op je af. Helemaal als het je allereerste keer is! Daarom hebben we een handig overzicht voor je gemaakt om je zo goed mogelijk op weg te helpen. Waar moet je bij een eerste woning kopen aan denken? Dit zijn de drie belangrijkste dingen die je niet moet vergeten. 

Het woning-kopen-stappenplan 


 1. Hypotheek berekenen

 Iedere huizenjacht begint met het berekenen van je maximale hypotheek. Zo weet je precies wat je je bij een woning kopen wel en niet kunt veroorloven. Een hypotheekberekening doe je eenvoudig op websites van geldverstrekkers of hypotheekaanbieders.  Op deze manier beperk je de zoektocht naar huizen die jij ook echt kan betalen en kom je later niet voor vervelende verassingen te staan. 


2. Hoe ziet jouw droomhuis er uit?

Voordat je huizen gaat bezichtigen, is het handig om te weten waar jouw droomhuis aan moet voldoen. Maak een handige checklist van al jouw wensen zodat jij duidelijk hebt wat je precies zoekt in een nieuwe woning. 

Ga je een woning kopen met je partner? Bespreek dan samen wat je verwacht van jullie nieuwe huis en wat jullie belangrijk vinden. Eventueel kun je in deze fase een aankoopmakelaar inschakelen. Deze makelaar helpt je niet alleen bij het vinden van jouw ideale woning, maar speelt ook een belangrijke rol in de onderhandelingen. 


3. Financiering

Je hebt jouw ideale huis gevonden. In gedachten ben je de woon- en badkamer al aan het inrichten, maar nu is het zaak om de financiering te regelen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Je kunt kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Het belangrijkste verschil is dat de netto maandlasten bij een annuïteitenhypotheek laag zijn, maar in de loop van de tijd zullen stijgen. Als je verwacht in de toekomst meer te gaan verdienen, kan deze vorm een geschikte optie zijn. Bij de lineaire vorm zijn je maandlasten in het begin relatief hoog. Als je van plan bent om op termijn minder te werken, kan dit hypotheektype een uitkomst zijn. 


Het is zover, je gaat verhuizen!

Gefeliciteerd! Het woning kopen is rond en de financiering is geregeld. Nu is het tijd om de verhuizing te plannen. Ga je met een professioneel verhuisbedrijf in zee of bespaar je liever geld en doe je het op eigen houtje? Bedenk je dan goed dat zelf verhuizen een strakke planning vereist. Een verhuisbedrijf kost dan wel geld, maar neemt je ook zorgen uit handen.

Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog >

Delen: